ZILÁlt vagyok

Nemrég Cukroskatánál olvastam a Zila tortaformáról. Vágtáztam is azonnal a honlapjukra, megnéztem az ott letölthető filmet a termékről, és teljesen elbűvölt. A forma lényege, hogy tölthető, tehát üreges szeletek, illetve kockák születnek benne sütéssel vagy fagyasztással. Óriási ötlet, hihetetlenül széleskörűen használható; a bökkenőt számomra az ára jelentette: 11-13 ezer forint körül van ugyanis, a forma típusától függően. Kapható 8 illetve 12 szeletes torta-, illetve 25 4×4-es kockából álló szögletes forma.

Ó, bárcsak az enyém lehetne valamelyik… – sóhajtottam, és égi jelnek vettem, amikor másnap a postaládámban felfedeztem Ziláék tesztcsapat-toborzó pályázati kiírását. Aki becsületesen teljesíti a tesztfeladatot, megtarthatja az általa tesztelésre választott formát – ígérték. Pályáztam hát, és óriási örömömre be is kerültem a 15 tagúra bővített csapatba.  Itt meg kell azt is jegyeznem, hogy nagyon tetszik, és rendkívül haladó szellemiségű menedzsmentről árulkodik, hogy (a profik mellett) direkt gasztrobloggerek közül tobroztak versenyzőket.

A kocka-formát kértem, így ezt, a formaleválasztó spray-t és az oktató dvd-t megkaptam a napokban, azóta nem hagy nyugodni, mi mindent is készítsek. A kötelező feladat valamit sütéssel, valamit fagyasztással készíteni, harmadikként szabadon választható bármi.

Nos, ma elkészült az első, formaavató sütemény. Óriási. Azért is ragadtam billentyűzetet, hogy még most javasoljam: aki tanácstalan, mit ajándékozzon gasztromán rokonának/barátjának stb., és az összeg megfelel: vegyen Zila tortaformát! Valami fantasztikus, amikor felvágod a desszerted, és a tésztában belül lágy krém vár, mint egy bonbonban… És persze nemcsak sütemények, de hidegkonyhai készítmények, kis töltött falatok számára is ideális.

Na de most ennyi rajongó bevezetés után jöjjön a süti.

Mákos-aszalt gyümölcsös kockák csokikrémmel töltve

Hozzávalók:

15 dkg aszalt szilva

10 dkg egyéb aszalt gyümölcs vegyesen (barack, datolya, eper, mazsola)

tej

17, 5 dkg vaj

egy vaníliarúd kikapart belseje

3 tojás

20 dkg mák

10 dkg liszt

3 ek szilvalekvár

fél sütőpor

1 kk rumaroma

A krémhez:

15 dkg étcsoki

1,5 dl tejszín

Az aszalt gyümölcsöket aprítóban összevágatom, majd annyi tejben, amennyi éppen ellepi, 6-8 percre felteszem főni. Időközben utánaöntök még egy kis tejet, ha nagyon eltűnnek. Kevergetni kell, nehogy odakapjon. Hagyom kihűlni.

A puha vajat kikeverem a vanília kikapart belsejével. Egyenként beledolgozom a tojásokat, majd hozzáadom a gyümölcsös pépet. Ezután jöhet bele a mák, a sütőporral elkevert liszt, a lekvár, a rumaroma.

 Jól elkeverem. A formát befújom a leválasztó spray-vel, a sütőből előzetesen kivett rácsra helyezem, és ekkor töltöm bele a süti tésztáját. Teletöltve ugyanis már eléggé nehézkes mozgatni, könnyen pórul járhatunk.

A rácsot a munkaasztalhoz ütögetem, hogy tömörödjön a tészta, é jól elsimítgatom a tetejét. Ebben a műveletben legközelebb alaposabb leszek, néhol ugyanis maradtak légbuborékok, bár nem sok.

180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöm.

A kész tésztáról azonnal eltávolítom a formát. Ha kihűlt, a jelzés mentén felvágom, és a következő krémmel töltöm:

15 deka étcsokit felolvasztok egy tejforraló lábasban, majd elkeverem 1,5 dl tejszínnel. Langyosan töltöm a mélyedésekbe. Amikor ez is teljesen hideg, akkor díszítem a kockákat felvert tejszínhabbal.

Mennyei.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »