A tuti mézeskalács

Már tavaly is ez a recept volt a befutó, Maxtól vettem, ő Magdi nénitől szerezte. Nagyon finom mézeskalács, nem kell várni vele, hogy megpuhuljon. Beírom ide is, kényelmi szempontok miatt, hogy jövőre könnyebb legyen visszakeresni…:-)

Tehát habosra keverünk

1 egész tojást,

3 tojás sárgáját,
15 dkg porcukrot.
Hozzákeverünk
2 dl tejfölt,
1 tojásnyi zsírt,
2,5 dl langyos mézet.
Összekeverünk
70 dkg lisztet,
2 kk szódabikarbónát
2 kk mézeskalács fűszerkeveréket,
és elvegyítjük a mézes keverékkel. Összegyúrjuk, éjszakára hűtőbe tesszük. Max is figyelmeztet arra, hogy lágynak fog tűnni a tészta, de nem kell megijedni: másnapra pont jó. Akkor elővesszük, öt kisebb gombócba szedjük, átgyúrogatjuk kissé, majd újra pihentetjük 1-1,5 órát.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, formákkal szaggatjuk.
Max 150 fokon 5-6 perc sütést írt, nekem ennyi idő alatt nem készült el: 160 fokon 10-11 perc szükséges nálam. Puha, és  puha is marad.
A díszítéshez ilyen sok süteménynél három tojásfehérjét és fél kiló porcukrot keverjünk ki (négy tepsivel lett).  De ha nem akarjuk egyszerre díszíteni az összeset, akkor arányosan osszuk el ezt a mennyiséget.
Szerettem volna venni a Dr. Oetker-féle díszítőtollakat, praktikussági szempontból: a gyerekeknek könnyebben kezelhető. Szép vékonyan lehet vele írni a mézeskalácsokra, több színben. Sajnos, sehol sem kaptam. Úgyhogy a kész mázat színeztem be piros, zöld és sárga ételfestékkel, és a gyerekek erre még dísztettek cukorgyöngyöket és -szíveket. Szintén Dr. Oetker, a Lillifee csoportból, 300 Ft körül kapható egy üvegnyi, de rengeteg van benne.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »