Mit együnk karácsonykor? A háziasszonyok zömének központi kérdés ez a napokban. Tavaly már elmondtam, hogy sok éven át nem voltam hajlandó nagy faxnit csinálni az ünnepekből, szándékosan, mintegy sztrájkszerűen.
A múlt karácsonyra – a gasztroblogokon látott hihetetlen lendület és kreativitás hatására – megjött a kedvem, és már szívesen gondolkodom a feladaton. A koncepcióm most is az, hogy az ételek zöme teljesen el-, vagy legalábbis előkészíthető legyen előző nap, és hogy a konyhában töltendő idő minimálisra szoruljon vissza.
Ami tuti, hogy lesz sólet, ez csak úgy, mindentől függetlenül, mert a sólet mindig jó. Jó ebédre, vacsorára, gyakorlatilag magától készül, a benne főtt füstölt húsból némi zöldséggel mennyei tortilla dobható össze, ami hihetetlenül népszerű nálunk még mindig. A felnőtteknek valószínűleg készítek borlevest, lesz camemebert leveles tésztában, megkockáztatom, hogy gorgonzolás körtével, és azt hiszem, ezúttal áfonyalekvárt teszek a magház helyére. Aztán lesz még flódni, bejgli, mézeskalács, millefeuille, amit Fahéj és Fetánál láttam először milfeig néven. Nem maradhat ki a majomkenyér (receptje hamarosan jön fotóval együtt); ez a süti sógorom kedvence, aki kedvéért anyósom mindig több rúddal gyártott ilyenkor. Mivel idén karácsonykor ő már nincs köztünk, ezt a feladatot – önként – átvállaltam. A sós rágcsákon még töprengek, egyelőre a túrós pogácsa tűnik biztosnak.
Itt tartok. Ennyire előre sem gondolkodtam még soha. Ez vajon a korral jár?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Ennyire pontosan még nem tudom-de nálam is erőteljesen körvonalazódik….Az biztos, én is jól előkészíthetőben utazom:))
Már egy hete igyekszem megírni én is egy hasonló bejegyzést…Nálunk kb. egy hónapja lett kitalálva a menü, közösen. :)De ez valószínűleg a korral jár:D, mert nehéz úgy ünnepi vacsit főzni, hogy a megszokott ízek is előkerüljenek, meg kicsit különleges legyen – úgy, hogy az ember csak tessék-lássék tud főzni! 😀
A majomkenyeret ismerem. A Planétás recept gyűjteményben megtalálható. Én is készítettem már egy párszor.
Nahát, tényleg, volt ilyen is, hogy Planétás! Anyukám gyűjtögette… Én mindig csak lapozgattam, egyszer próbáltam elkészíteni valamit, de egyből egy nehezebbet választottam, és az nem sikerült… Nem is tudom, anyunak megvannak-e még ezek a kártyák.
én sokféle alapanyagot vásárolok karácsonyra, aztán 1-2 nappal előtte érik meg mi lesz belőle. De olyan is volt már hogy főzés közben változtattam. Szóval nagy tervezés nincs, igaz tavaly volt az első olyan karácsonyunk, hogy 9 éve se én se a férjem nem a vizsgaidőszakról és/vagy szülésről esett be a fa alá. Idén meg lehet hogy aznap költözünk 🙂 Szóval nem tudom hogy korral jár-e a tervezgetés vagy sem, de valahogy sosem alakul úgy. 🙂
Ez is igaz, hogy sokáig egyszerűen fizikai akadályai voltak a tervezgetésnek…:)Ráadásul sok éven át mindig karácsony előtt lettek betegek a gyerekek, amikor meg kisebb gondom is nagyobb volt annál, hogy mit főzzek.A költözés, az aztán szuper program:)))
Én a mai napig használom a Planétás recepteket. Kedvenceim közé tartoznak. A kártyákon jelölve van az étel elkészítés nehézségi foka, és olcsó, vagy drága étel-e.
Én sajnos dolgozom karácsony táján, úgyhogy jól elő kell készülni. Halászlét a férjem főzi, én előre megsütöm egészben a kacsát, és frissen összedobjuk a mákos gubát. Ez utóbbi és a hallé a hagyomány, ez soha nem maradhat el. A többi változik. Főleg a sütik, az sok van és finomak. Van más is aki dolgozik, vagy csak én vagyok ily szerencsétlen????
Névtelen, vendéglátásban dolgozol vagy egészségügyben? Én régebben vendéglátóztam, úgyhogy akkor aztán nem volt kérdés, kell-e dolgozni karácsonykor… Főleg, amíg egyedülálló voltam.
Névtelen, én 15 év folymatos munka után jó harmincasként kezdem szülni a gyerekeimet. Ezen 15 év során soha nem volt egy december sem, amikor akár egy nap szabira is elmehettem volna. Sőt a szilveszter is normál munkanap volt nekem mindíg. Pénzintézeteknél, illetve értékpapír forgalmazó cégeknél dolgoztam. Ilyen helyeken a december a leglegleg húzósabb időszak. És bevallom egyáltalán nem hiányzik ez az egész hajtósdi, bár a család és 3 gyerek sokkal strapásabb, de legalább magam osztom be az időmet.Most Móni menüjét irígykedve olvason. Nálunk az oviban most tarol a hörghurut. Naná, hogy mi is bekaptuk. A két nagytól a 15 hós kicsi elkapta. Úgy elterveztem a sütisütést….. semmi nem lett belőle. Ráadásul most szombat munkanap. Megint egyedül leszünk itthon. Hm, bocsi kicsit hosszú lettem.
Az én mamám közlekedési dolgozó volt. Éjjel-nappal ment a forgalom. Nekem otthon nem volt karácsonyom. Keresztanyám tartotta meg az ünnepet. Gyerekkorom óta a tavaszt és a Húsvétot szeretem.
Jehudit, az nem is rossz, hogy most lettek betegek, legalább karácsonyra meggyógyulnak! Voltak éveink, amikor az ünnepekre tüdőgyulladás, meg ilyenek jutottak…
Én vagyok a névtelen és képzeljétek se nem vendéglátás, se nem bank, csak egyszerűen szerencsejáték zrt. lottózó. Mert ugye bármikor bejöhet…. Értsd: bármikor!
Azta… Ezt karácsonykor sem hagyják abba? Persze, ha bármikor…
Ma elkészítettem a majom kenyeret.
Én is a napokban tervezem Az a jó benne, hogy bármeddig elállna, ha hagynák…