Mai Móni

A karácsonyi menüről

Mit együnk karácsonykor? A háziasszonyok zömének központi kérdés ez a napokban. Tavaly már elmondtam, hogy sok éven át nem voltam hajlandó nagy faxnit csinálni az ünnepekből, szándékosan, mintegy sztrájkszerűen.
A múlt karácsonyra – a gasztroblogokon látott hihetetlen lendület és kreativitás hatására – megjött a kedvem, és már szívesen gondolkodom a feladaton. A koncepcióm most is az, hogy az ételek zöme teljesen el-, vagy legalábbis előkészíthető legyen előző nap, és hogy a konyhában töltendő idő minimálisra szoruljon vissza.
Ami tuti, hogy lesz sólet, ez csak úgy, mindentől függetlenül, mert a sólet mindig jó. Jó ebédre, vacsorára, gyakorlatilag magától készül, a benne főtt füstölt húsból némi zöldséggel mennyei tortilla dobható össze, ami hihetetlenül népszerű nálunk még mindig. A felnőtteknek valószínűleg készítek borlevest, lesz camemebert leveles tésztában, megkockáztatom, hogy gorgonzolás körtével, és azt hiszem, ezúttal áfonyalekvárt teszek a magház helyére. Aztán lesz még flódni, bejgli, mézeskalács, millefeuille, amit Fahéj és Fetánál láttam először milfeig néven. Nem maradhat ki a majomkenyér (receptje hamarosan jön fotóval együtt); ez a süti sógorom kedvence, aki kedvéért anyósom mindig több rúddal gyártott ilyenkor. Mivel idén karácsonykor ő már nincs köztünk, ezt a feladatot – önként – átvállaltam. A sós rágcsákon még töprengek, egyelőre a túrós pogácsa tűnik biztosnak.
Itt tartok. Ennyire előre sem gondolkodtam még soha. Ez vajon a korral jár?

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. trinity says:

    Ennyire pontosan még nem tudom-de nálam is erőteljesen körvonalazódik….Az biztos, én is jól előkészíthetőben utazom:))

  2. Száva says:

    Már egy hete igyekszem megírni én is egy hasonló bejegyzést…Nálunk kb. egy hónapja lett kitalálva a menü, közösen. :)De ez valószínűleg a korral jár:D, mert nehéz úgy ünnepi vacsit főzni, hogy a megszokott ízek is előkerüljenek, meg kicsit különleges legyen – úgy, hogy az ember csak tessék-lássék tud főzni! 😀

  3. Erzsebet says:

    A majomkenyeret ismerem. A Planétás recept gyűjteményben megtalálható. Én is készítettem már egy párszor.

  4. Maimoni says:

    Nahát, tényleg, volt ilyen is, hogy Planétás! Anyukám gyűjtögette… Én mindig csak lapozgattam, egyszer próbáltam elkészíteni valamit, de egyből egy nehezebbet választottam, és az nem sikerült… Nem is tudom, anyunak megvannak-e még ezek a kártyák.

  5. Gasztromami says:

    én sokféle alapanyagot vásárolok karácsonyra, aztán 1-2 nappal előtte érik meg mi lesz belőle. De olyan is volt már hogy főzés közben változtattam. Szóval nagy tervezés nincs, igaz tavaly volt az első olyan karácsonyunk, hogy 9 éve se én se a férjem nem a vizsgaidőszakról és/vagy szülésről esett be a fa alá. Idén meg lehet hogy aznap költözünk 🙂 Szóval nem tudom hogy korral jár-e a tervezgetés vagy sem, de valahogy sosem alakul úgy. 🙂

  6. Maimoni says:

    Ez is igaz, hogy sokáig egyszerűen fizikai akadályai voltak a tervezgetésnek…:)Ráadásul sok éven át mindig karácsony előtt lettek betegek a gyerekek, amikor meg kisebb gondom is nagyobb volt annál, hogy mit főzzek.A költözés, az aztán szuper program:)))

  7. Erzsebet says:

    Én a mai napig használom a Planétás recepteket. Kedvenceim közé tartoznak. A kártyákon jelölve van az étel elkészítés nehézségi foka, és olcsó, vagy drága étel-e.

  8. Anonymous says:

    Én sajnos dolgozom karácsony táján, úgyhogy jól elő kell készülni. Halászlét a férjem főzi, én előre megsütöm egészben a kacsát, és frissen összedobjuk a mákos gubát. Ez utóbbi és a hallé a hagyomány, ez soha nem maradhat el. A többi változik. Főleg a sütik, az sok van és finomak. Van más is aki dolgozik, vagy csak én vagyok ily szerencsétlen????

  9. Maimoni says:

    Névtelen, vendéglátásban dolgozol vagy egészségügyben? Én régebben vendéglátóztam, úgyhogy akkor aztán nem volt kérdés, kell-e dolgozni karácsonykor… Főleg, amíg egyedülálló voltam.

  10. jehudit says:

    Névtelen, én 15 év folymatos munka után jó harmincasként kezdem szülni a gyerekeimet. Ezen 15 év során soha nem volt egy december sem, amikor akár egy nap szabira is elmehettem volna. Sőt a szilveszter is normál munkanap volt nekem mindíg. Pénzintézeteknél, illetve értékpapír forgalmazó cégeknél dolgoztam. Ilyen helyeken a december a leglegleg húzósabb időszak. És bevallom egyáltalán nem hiányzik ez az egész hajtósdi, bár a család és 3 gyerek sokkal strapásabb, de legalább magam osztom be az időmet.Most Móni menüjét irígykedve olvason. Nálunk az oviban most tarol a hörghurut. Naná, hogy mi is bekaptuk. A két nagytól a 15 hós kicsi elkapta. Úgy elterveztem a sütisütést….. semmi nem lett belőle. Ráadásul most szombat munkanap. Megint egyedül leszünk itthon. Hm, bocsi kicsit hosszú lettem.

  11. Erzsebet says:

    Az én mamám közlekedési dolgozó volt. Éjjel-nappal ment a forgalom. Nekem otthon nem volt karácsonyom. Keresztanyám tartotta meg az ünnepet. Gyerekkorom óta a tavaszt és a Húsvétot szeretem.

  12. Maimoni says:

    Jehudit, az nem is rossz, hogy most lettek betegek, legalább karácsonyra meggyógyulnak! Voltak éveink, amikor az ünnepekre tüdőgyulladás, meg ilyenek jutottak…

  13. Anonymous says:

    Én vagyok a névtelen és képzeljétek se nem vendéglátás, se nem bank, csak egyszerűen szerencsejáték zrt. lottózó. Mert ugye bármikor bejöhet…. Értsd: bármikor!

  14. Maimoni says:

    Azta… Ezt karácsonykor sem hagyják abba? Persze, ha bármikor…

  15. Erzsebet says:

    Ma elkészítettem a majom kenyeret.

  16. Maimoni says:

    Én is a napokban tervezem Az a jó benne, hogy bármeddig elállna, ha hagynák…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!