A Mikulás édességei

Azon töprengek az előző poszt kapcsán, hogy ha egyszer a gyerekeim nem is hisznek már a Mikulásban igazán, normális vagyok-e, hogy éjjel kettőig édességeket gyártottam? Valamiért nekünk, felnőtteknek is fontos a mítosz fenntartása, és ebben partner az összes gyerek. Mindenkinek jó érzés, hogy este kiteszi a csizmáját, reggelre pedig benne az ajándék… Azért ez az ajándékozásnak mégsem a hagyományos módja, talán ezért is ragaszkodunk hozzá annyira. Persze, az sem igaz, hogy nem hisznek a létezésében, hiszen a hatéves Zsófi csak a látható Mikulások esetében biztos abban, hogy ők beöltöztek, de a nagy láthatatlan Mikulás számára valóság. Persze, a legkisebb testvér számára maradnak meg az illúziók a legkevesebb ideig, hiszen a nagyobb testvérek általában korábban elvégzik a felvilágosító munkát, mint ahogy azt mi, szülők szeretnénk,

A készített finomságok még egyszer:

– habcsók; legközelebb újra megpróbálom majd így, mert most egy másik recept alapján készült, és persze hogy nem maradt fehér.

marcipános-nutellás bonbon, csak most sikerült;

– aszalt gyümölcsös marcipános szaloncukor fehércsokival bevonva (ez hirtelen ötlet volt, de nem biztos, hogy nem láttam mostanában valami hasonló receptet, ami inspirált; de nem emlékszem semmi konkrétra.

– gesztenyés-narancsos szaloncukor; ez tulajdonképpen a tavalyi nagysikerű narancsos gesztenyegolyó, csak épp nem kókuszba forgatva, csupán étcsokival bevonva.

Logisztikailag a szombat éjjel így nézett ki:

1. Miután a gyerekeket sikerült az ágyukba juttatni – nagyjából tíz után – felvertem a tojáshabot a porcukorral a habcsókhoz, és sütőpapírra nyomva be is tettem a sütőbe.

2. Megolvasztottam két tábla étcsokit. Az újonnan beszerzett szívecskés jégkockaformámat kikentem vele egy ecset segítségével, és a fagyasztóba tettem.

3. Egy adag gesztenyemasszát összekevertem fél zacskó darált háztartási keksszel, egy rumaromával, fél tábla olvasztott étcsokival, egy narancs levével. Szaloncukor alakú darabokat formáztam belőle, a darabokat egy tálcára sorakoztattam, és a fagyasztóba tettem tíz percre.

4. Kivettem a fagyasztóból a jégkockaformát, és a megdermedt csokira rákentem még egy réteget.  Ezután visszatettem.

3. Összevágtam (nagyon) apróra az aszalt gyümölcsöt: szilvát, sárgabarackot és epret vettem, hozzákevertem a szülinapokról megmaradt marcipánmasszából úgy találomra, de nem túl sokat; ebből is szaloncukrokat formáztam, és betettem a fagyasztóba, a gesztenyéset kivettem.

4. A jó hideg gesztenyés rudacskákat bevontam az olvasztott étcsokival. Mivel elég hideg volt a massza, a csoki gyorsan dermedt rajta.

5. Megolvasztottam egy tábla fehér csokit két kanál olajjal, ebben az aszalt szilvás-marcipános holmit forgattam meg.

6. Amíg ezek dermedtek, a bonbonokon dolgoztam: a mélyedésekbe tettem egy-egy darab marcipánt és annyi nutellát, hogy azért ne legyen csurig, majd befedtem olvasztott étcsokival. Újra hűtőbe tettem.

7. Hümmögtem a habcsók miatt, hogy nagyjából kész ugyan, de nem fehér. Miért nem sikerül ez nekem soha?

9. Ezután már csak fel kellett vágnom az erre a célra vásárolt ökopapírt vagy ötven darabra, és nekiláthattam csomagolni. A bonbonok gyönyörűen kipotyogtak a formából, ezek, és a habcsókok kis celofán-batyuba kerültek, majd írtam egy levelet a Mikulás nevében a gyerekeknek.

10. És hipp-hopp már két óra is lett. Már csak szét kellett szortíroznom a cuccokat a megfelelő lábbelikbe, vigyázva, hogy ne bukjam le valamelyik kicsi előtt, aki épp az ágyunkba szeretne eljutni, ahova ekkor már én is nagyon vágytam.

Összegezve a hozzávalók:

habcsók:

4 tojásfehérje

20 deka porcukor

aszalt gyümölcsös-marcipános szaloncukor:

aszalt földieper

aszalt szilva

aszalt sárgabarack

5-10 deka marcipán ízlés szerint

1 tábla fehércsoki

narancsos-gesztenyés szaloncukor:

1 csomag gesztenyemassza

25 deka darált háztartási keksz

1 narancs leve

fél tábla olvasztott csoki bele

1 teáskanál rumaroma

1 tábla étcsoki a bevonáshoz

marcipános-nutellás bonbon (15 darab)

a maradék fél tábla étcsoki

15 apró kocka marcipán

15 kávéskanál nutella

Az aszalt gyümölcsös-marcipános hihetetlenül finom!!!

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »