Mai Móni

Egy kis Physalist valaki?

Tegnap helyre kis műanyag kosárkákra bukkantam a Lidl zöldség-gyümölcs részlegén. Physalis – állt a dobozon, meg még az, hogy Bogotá – Colombia. Hát az sem itt van. Az ismerős lampionszerű héjak között narancsszínű, cseresznyenagyságú bogyó csücsül – ennyit derítettem ki első ránézésre erről a bizonyos gyümölcsről vagy zöldségről, és máris tudtam, nem keltem fel hiába; megint tanulok valamit.

Nos, a Wikipédia a következőket írja róla: a zsidócseresznye vagy lampionvirág (Physalis alkekengi L. vagy Physalis franchetii Mast.) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába és a Physalis nemzetségbe tartozó cserje. Számos további néven is ismert: japán (vagy kínai) lampionnövény, piros zsidócseresznye, fizálisz, piros papmonya, illetve páponya, alkekengi, muharc, hólyagcseresznye, korállcseresznye, kláriscseresznye, kőrontófű, Vénusz köldöke, Halicacabon, sócsepp, ördöglámpás.
Hát persze, zsidócseresznye! – csaptam a homlokomra, így már ismerős a név, de még nem ettem sosem, az biztos.
Az is kiderült róla hamar, hogy a szirmok minden esetben, a vadontermő növényt illetően pedig minden része mérgező. Bízva abban, hogy ez nem vadontermő, kíváncsian kóstoltuk meg a kis sárga bogyókat. Engem le is nyűgöztek egyből. Az egreshez hasonló, ám annál kissé aromásabb, fanyar ízű, lédús ez a bizonyos termés, a belsejében sok apró maggal, amelyek elsőre fel sem tűntek.
Arra gondoltam, készítek belőle valamit, de annyira ízlett, hogy csak úgy magában hamar elfogyott. Egyébként a tízdekás kis doboz, amelyben, ha jól számoltam, 18 bogyó volt, 250 forint körüli áron kapható, tehát ha így nézem, alapanyagnak nem túl gazdaságos.
Azért körülnéztem a Google segítségével, és a következő receptekre akadtam:
– Flat-Cat-nél egy süti és egy krém;
Gabah-nál csokiba mártva, vaníliakrémmel;
Fűszeres Eszternél koktélba;
Beatbullnál borjúbélszín mellé.

Ennyi. Ha van ötletetek, szóljatok. Úgyis veszek még pár adagot.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zsenilia says:

    Nem is tudtam, hogy ehető. 🙁 Nekem van itthon, de dísznövényként tartom és ez biztos vmi vadon termő, inkább nem kóstolom meg. 🙂

  2. EZ nem semmi… és még azt mondjuk, hogy itthon nincsen kínálat :DDDMindig tátott szájjal figyelem a távoli országok piacairól szóló műsorokat… és csak ácsingózom 🙂 Erre most itt a Physalist :))) Na, jó.. azért nem pont erre vágytam 🙂

  3. Krisztallit says:

    Én is úúúgy megkívántam a minap pár szem zsidócseresznyét:-))

  4. Maimoni says:

    Zsenília, nézd meg a wikipédián, hátha ehető… Bár valahol mintha olvastam volna, hogy ami nálunk terem, az nem az.Vanessza, érdemes megkóstolni!Kriszta, ezután én is is figyelni fogom, hol tudok venni…

  5. gitmargit says:

    Nekünk is termett otthon, dísznövénynek használtuk aztán kiderült, hogy ehető. Nem hiszem hogy a vadontermő lett volna, de azóta díszítéshez használjuk: gyümölcssalátákhoz, sütikhez, ilyesmi. Akkor finom igazán ha jó narancssárga.Kiváncsi lennék, hogy lehet megkülönböztetni melyik a vadontermő és melyik nem.

  6. Maimoni says:

    Margit, a terebess.hu-n azt hiszem,részletesen ismertetik, fotók is vannak, szerintem abból megállapíthatod, nektek milyen van!

  7. trinity says:

    Jó hogy írsz róla, én is nézegettem, aztán otthagytam, de ezek szerint meg kell kóstolni! Köszi!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!