Hozzávalók:
szikkadt zsemle/kenyér kockára vágva (lehet többféle, én ezúttal zsemlét és tökmagolajos kenyeret használtam); személyenként érdemes két zsemlével számolni, vagy ennek megfelelő mennyiségű kenyérrel.
2 gerezd fokhagyma
fél liter hús-, zöldségleves vagy expressz zöldségalaplé
5 deka vaj
só, bors
A kockára vágott zsemléket és kenyérszeleteket sütőpapírral borított tepsibe terítem, és 180 fokos sütőben kicsit előpirítom. Ezután egy jó méretes lábasban felolvasztom a vajat, beleteszem a két gerezd összezúzott fokhagymát, és amikor már érzem az illatát, rádobom a kockákat. Jól átforgatom és még pirítgatom, de figyelek, hogy ne égjen meg. Amikor már készen van, felöntöm a levessel, vagy zöldséglével, sózom, borsozom, jól átkeverem, majd újra tepsibe terítem, és visszatolom a sütőbe 20 percre.
Akkor jó, ha kicsit ropogós.
Az eredeti recept ennél jóval egyszerűbb, de szerintem nem ilyen finom: abban nem szerepel a sütőben való elő- és utópirítás. Ám mivel a fokhagymás vajon kellene megpirítani a kockákat, az edény alján a morzsák már rég szenesek, amikor még a zsemle nem pirul. Hát ezért bonyolítottam rajta.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Erről már hallottam, de sosem készítettem! Valóban nagyon finomnak tűnik!! Köszi a tippet!!
Van, aki több húslevessel,inkább mártásosabbra, de legalábbis lágyabbra készíti, én így, ropogósabban szeretem.
Ez az étel, a Kőszeg és környékén élő horvátoktól származik,a neve horvátul,renovica,és a húslevesben főtt hús mellé eszik.A kockára vágott zsemlét zsíron olajon(sohasem vajon) lábosban megpirítják,jó adag frissen reszelt tormát szórnak rá,és azonnal merik rá a forró levest a fazékból.Annyit,hogy pépesre áztassa a tormás zsemlekockákat.A mai napig elképzelhetetlen náluk a húsleves renovica nélkül.Randa egy kinézetű,de meglepően jó ízű kiegészítője a főtt húsnak
Köszi! Akkor hát innen a zsemletormás név! Úgy ltszik, mire Veszprém és Zala megyékbe ért, a torma lemaradt… Szoktam kacsazsíron készíteni, de mi így vajjal is szeretjük.