Már épp térdig jártunk a mogyoróvajban; én is szoktam venni, aztán a barátnőm Kanadából küldött a nyáron három kilót, fél még volt belőle, továbbá a legfiatalabb sógornőm is nekem adományozta az általa terhesen megkívánt, és az “azótarásebíroknézni” kategóriába átigazolt mogyoróvajat.
Nem a sznobizmus mondatja velem, de a kanadai toronymagasan vezeti a mezőnyt. Bizonyos “President’s Choice” márkájú, nincs hozzáadott só, cukor, csak száz százalék mogyoró. Úgy üresen kanalazgatva is remek.
Na de egyszer csak eljön az az idő, hogy belássuk: ennyit nem lehet elkanalazgatni, legalábbis mostanában nem. Süssünk belőle hát valamit – csak ne mogyoróvajas kekszet, mert az pillanatnyilag a könyökünkön jön ki.
A vezérhangyát a Blikk Nők Konyha című újságban látott mogyorós karamellkocka indította el: alul vékony réteg kakaós tészta, azon tejszínes karamellben mogyoródarabok. A tejszínes karamell (más arányokkal) megmaradt, a végeredmény egész más.
Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
3 dl tejszín
25 dkg mogyoróvaj
kb. 30-35 deka háztartási keksz
A cukrot egy közepes lábasban karamellizáltam, amikor elolvadt teljesen, beleöntöttem a tejszínt. Addig kevergettem, amíg a hideg tejszíntől összeállt karamell újra fel nem oldódott – ez bizony elég sokáig tartott. Elzártam az edény alatt a lángot, és hűlni hagytam.
Mivel kilós kiszerelésű háztartási keksz van itthon, egy másik zacskóba tettem nagyjából harminc dekányit, és a zacskót kívülről sodrófával püfölve apró darabokra törtem a kekszet. Nem baj, ha nem egyforma, ha netán marad néhány nagyobb, azokat kézzel törjük össze. Amikor ezzel megvoltam, először a mogyoróvajat kevertem a tejszínes alaphoz, majd a kekszet. Folpackkal kibélelt püspökkenyér formába töltöttem, elsimítottam, és hűtőbe tettem. Rohannom kellett, nem volt időm eljátszogatni a simítgatással, így, mondhatni, rusztikus sütit kaptam eredményül.
A forma és a kekszdarabok miatt erősen emlékeztet a majomkenyér, esetleg keksztekercs néven elhíresült süteményre, emlékeim szerint abban egy nap alatt megpuhultak a darabok; nos, ebben nem. Tehát: ha valaki szereti, ha ropog a keksz, kövesse híven a leírást. Aki inkább a puhára szavaz, tartsa melegen a masszát, amíg bele nem keveri a kekszet.
Egyébként fantasztikus; kávé mellé egyenesen veszélyes. Nehéz vele leállni.
A mennyiségeken nyugodtan lehet változtatni; amint a szelet méretéből látható, nem töltötte ki a püspökkenyérformát; következő alkalommal mindenből egy kicsit többet adok hozzá.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Ez nagyon jó! Egyszerű és nagyszerű!
Gondolkodtam is rajta, hogy el kellene keresztelnem, valami frappáns fantázianévre…:)A Zén Sütim.
Zseniális!!! Azt hiszem, nálam darálva lesz benne a keksz…
Jesszus :-)) Ránézek, és hallhatóan nő a hátsóm :-DDEgy csücsköt azért bevállalnék 🙂
Ez tetszik!Első azt hittem keksz-szalámi, mert én ma azt készítettem 🙂
Viki, ne is mondd…:(Ottis, nekem is az jutott eszembe. NÁlunk azt hívják majomkenyérnek, nagy családi kedvenc.
Iiiimádom a mogyoróvajat. Amikor a hugicám hazajött Ámerikából, akkor még nem gondoltam volna hogy meg tudom enni, de teljesen rákattantam. A héten kesus-mogyoróvajas kekszet sütöttem, az zseniális, gondolom ez is! Csak jó íze lehet.
Valóban, ez nem egy diétás darab… de a leírás alapján imádható lehet! Nagyon jól néz ki!
Én a mogyóróvajjal úgy tizennyolc éve ismerkedtem meg; három lánnyal béreltünk közösen egy lakást, és az egyikünek volt egy kis üveg mogyoróvaja a hűtőben. Miután mondta, hogy ő utálja, de kapta, úgyhogy van, lelkiismeretfurdalás nélkül jártam rá egy kiskanállal esténként. Azóta töretlenül szeretem.
Hát igen, diétásnak nem nevezhető…
Nagyon tetszik! 🙂
Hú, ezt nem kellett volna megnéznem ,elolvasnom! Tegnap kezdtem el a Turbó Diétát… :)Nagyon guszta és biztos finom is lehet, ügyes vagy!
Kedves PSGY (-:Egy apró megjegyzés!Hogyha nem egyszerre öntöd bele a tejszínt a karamellbe,hanem apránként,akkor roppant gyorsan elkészül!Most hül a zenyém,nagyon várom milyen lesz!Köszönet a receptért!
ESZN, kösz a tippet!!:))