Expressz zöldségalaplé

Bármikor előfordulhat, hogy az ember váratlanul így sóhajt fel: ó, bárcsak lenne itthon egy-két liter zöldségalaplé! Mert mondjuk épp valami gyors krémlevest készítene, amelynek névadó zöldségét nem csak vízzel öntené fel, arra meg már nincs érkezése, hogy kilónyi vegyes zöldséget pucoljon-daraboljon, majd főzzön.

Mert azért az igazi zöldségalapléhez idő kell – pontos recept olvasható például itt. Ehhez az expressz változathoz akár húsz perc is elég. Lehet, hogy sokan úgy érzitek, hogy ez az egész “recept” evidens, de akik most tanulnak főzni, azok számára hasznos lehet.

A titok annyi csupán, hogy kell otthon tartani valamiféle zöldségszárítmányt – például ezt a képen látható Natúr vega-mixet. Ez a termék a következőkez tartalmazza: paszternák, sárgarépa, petrezselyemgyökér, petrezselyemlevél, póréhagyma, zellergumó, vöröshagyma, paradicsom, fűszerek. Nincs benne sem ízfokozó, sem pedig só, a 250 grammos csomag ára eléggé változó, találtam már 560-ért és 760-ért is.

Tehát, ha sürgősen szükségünk van zöldséglére, tegyünk 1 liter vízbe 1-1,5 evőkanál keveréket, és szép lassú tűzön forraljuk fel, főzzük tíz percig, majd letakarva hagyjuk hűlni, ameddig időnk engedi.

Felhasználás előtt leszűrjük, ekkor a visszamaradt darált zöldségből készíthetünk például pestot.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »