Szülinapi Ünnepi Játékok

A tegnapi nappal megkezdődött kis családunkban a szülinap-dömping; Nóra lányom 13 éves lett. Öt nap múlva Apa, majd újabb öt nappal később Zsófika lesz az ünnepelt, úgyhogy a november nálunk egyet jelent a tortamérgezéssel, mert nemcsak a családi köszöntés alkalmával, hanem aztán a barátok/osztálytársak számára rendezett szülinapi bulin is kötelező darab a torta.

Úgy érzem, évről évre ügyesedem, ezúttal megpróbálkoztam a fondant bevonattal Kiskukta receptje alapján, legközelebb pedig a Cserkénél látott pillecukor bevonóval kísérletezem.

 
Ha valaki figyelmesen nézi, láthatja, hogy nem vagyok egy kimondott képzőművész, nem igazán törekszem a tökéletességre az ilyen kézügyességet igénylő dolgokban; a fondant kicsit szakadozott, és a rózsák széle így cakkos lett, de szerencsére ezt az ünnepelt nem tette szóvá.
A tészta ötletét Wise Lady brownie-tésztája adta, amelyet maga a szülinapos készített el egy nappal korábban önálló sütemény formájában, és annyira ízlett neki, hogy elhatároztam, a tortája is ebből lesz.
A recepten annyit módosítottam, hogy 10 dkg kakaópor helyett 5 dkg-t tettem bele, a mandula pedig teljes egészében kimaradt. Lett helyette marcipán. De ezt majd kicsit később.
 
Hozzávalók:
 

10 dkg vaj

5 dkg kakaó

4 tojás

22 dkg cukor

10 dkg liszt

1 kávéskanál vanília kivonat

csipet só

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A kakaóport összekevertem a liszttel, egy másik edényben pedig a tojásokat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a puha vajat,a sót,a vaníliakivonatot és a végén belekevertem a kakaós lisztet. Sütőpapírral borított kapcsos tortaformába öntöttem (26 cm átmérőjű), betettem ma sütőbe, majd öt perc múlva 170 fokra mérsékeltem a hőt. Nagyjából 25 perc alatt sült meg.

Amikor kihűlt, félbe vágtam, és meggyes-mascarponés krémmel töltöttem meg, amelybe még egy marcipánlapot is beillesztettem.

Kellett hozzá:

1,5 doboz (cirka 35 dkg) mascarpone (a másik fél doboz kell majd a tortára kívülről!)

1 doboz habtejszín

porcukor (ízlés szerint)

két marék mirelit meggy, vagy magozott meggybefőtt apróra vágva

1 csomag Zselatin fix

1 csomag marcipán (a Lidl-ben vettem, 57% mandulatartalmú, a márkája Belbake, ha jól emlékszem, és 20 dekás)

A tejszínt habosra vertem a Zaelatin fixsszel, amikor kellő állagú volt, belekevertem a mascarponét, a porcukrot és a meggyet. A marcipánt akkorára nyújtottam,  amekkora a torta.

A kettévágott tortalap alsó felére kanalaztam a krém egyik felét, rátettem a marcipán lapot, arra jött a krém másik fele, majd ráborítottam a felső tortalapot.

Alufóliába csomagoltam, és éjszakára betettem a hűtőbe.

Szintén még este elkészítettem a fondant-t a fent linkelt Kiskukta recept alapján, és ezt is fóliába, majd nejonszatyorba tettem, és szobahőmérsékleten éjszakáztattam.

Másnap a maradék mascarponét összekevertem némi porcukorral, és kívülről bekentem vele a tortát. A fondant egy részét kinyújtottam, ráterítettem a tésztára, és eligazgattam rajta. Levagdostam az alján a felesleges részeket, és a maradék fondantból még díszítgettem. A rózsaszínes színt pár csepp céklalé hozzáadásával értem el, a 13. pedig kakaóporos.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »