A tegnapi nappal megkezdődött kis családunkban a szülinap-dömping; Nóra lányom 13 éves lett. Öt nap múlva Apa, majd újabb öt nappal később Zsófika lesz az ünnepelt, úgyhogy a november nálunk egyet jelent a tortamérgezéssel, mert nemcsak a családi köszöntés alkalmával, hanem aztán a barátok/osztálytársak számára rendezett szülinapi bulin is kötelező darab a torta.
Úgy érzem, évről évre ügyesedem, ezúttal megpróbálkoztam a fondant bevonattal Kiskukta receptje alapján, legközelebb pedig a Cserkénél látott pillecukor bevonóval kísérletezem.
10 dkg vaj
5 dkg kakaó
4 tojás
22 dkg cukor
10 dkg liszt
1 kávéskanál vanília kivonat
csipet só
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A kakaóport összekevertem a liszttel, egy másik edényben pedig a tojásokat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a puha vajat,a sót,a vaníliakivonatot és a végén belekevertem a kakaós lisztet. Sütőpapírral borított kapcsos tortaformába öntöttem (26 cm átmérőjű), betettem ma sütőbe, majd öt perc múlva 170 fokra mérsékeltem a hőt. Nagyjából 25 perc alatt sült meg.
Amikor kihűlt, félbe vágtam, és meggyes-mascarponés krémmel töltöttem meg, amelybe még egy marcipánlapot is beillesztettem.
Kellett hozzá:
1,5 doboz (cirka 35 dkg) mascarpone (a másik fél doboz kell majd a tortára kívülről!)
1 doboz habtejszín
porcukor (ízlés szerint)
két marék mirelit meggy, vagy magozott meggybefőtt apróra vágva
1 csomag Zselatin fix
1 csomag marcipán (a Lidl-ben vettem, 57% mandulatartalmú, a márkája Belbake, ha jól emlékszem, és 20 dekás)
A tejszínt habosra vertem a Zaelatin fixsszel, amikor kellő állagú volt, belekevertem a mascarponét, a porcukrot és a meggyet. A marcipánt akkorára nyújtottam, amekkora a torta.
A kettévágott tortalap alsó felére kanalaztam a krém egyik felét, rátettem a marcipán lapot, arra jött a krém másik fele, majd ráborítottam a felső tortalapot.
Alufóliába csomagoltam, és éjszakára betettem a hűtőbe.
Szintén még este elkészítettem a fondant-t a fent linkelt Kiskukta recept alapján, és ezt is fóliába, majd nejonszatyorba tettem, és szobahőmérsékleten éjszakáztattam.
Másnap a maradék mascarponét összekevertem némi porcukorral, és kívülről bekentem vele a tortát. A fondant egy részét kinyújtottam, ráterítettem a tésztára, és eligazgattam rajta. Levagdostam az alján a felesleges részeket, és a maradék fondantból még díszítgettem. A rózsaszínes színt pár csepp céklalé hozzáadásával értem el, a 13. pedig kakaóporos.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)