Gombóclevesek – VKF! XIX.

Max igazán inspiráló feladványt adott a Vigyázz, Kész, Főzz! XIX. fordulójára: bármilyen étel lehet, csak öltsön gombóc formát. Mint oly sokan, én is csak azt mondhatom: nagyon szeretem a gombócos ételeket, jelentkezzenek e szép formák előételben, levesben, főételben, desszertben, én állok elébe. Gondoltam, hogy majd felvonultatok ilyet is, olyat is a repertoáromból, meg aztán kreálok valami újdonságot, ebből egyelőre nem lett semmi. Persze, nem ért még véget a nap.

Viszont elhatároztam, hogy újfent előhozakodom a bécsi Schnitzelwirt étterem májgombóc levesével. Tavaly Mikuláskor jártunk ott először, ezen a héten az osztrák fővárosban tett látogatásunk során ismét elzarándokoltunk a Neubaugasse 52. alá. Sajnálom, hogy nem fotóztam le most, mert a decemberi képen látható leberknödel, vagyis májgombóc másfélszer akkora kiszerelésben érkezett. Pedig a korábbi méret sem volt kicsi.

Na jó, persze ez más tolla, azzal nem illik ékeskedni, de egy gombócos fordulóban, úgy éreztem, van helye.

Ami az általam készített levest illeti, azt egy görög étteremben kóstoltam először citromos csirkelevesként. Ezt variáltam át úgy, hogy nem kockára vágott húst, hanem rizses húsgombócokat főztem bele.

Hozzávalók:

a gombóchoz:

50 dkg darált hús

2 marék rizs

1 ek mustár

só, bors

A leveshez:

1 nagy fej hagyma

2 nagy sárgarépa

fehérrépa

zeller

1-2 gerezd fokhagyma

1 púpozott ek liszt

1 citrom

1 doboz főzőtejszín

A gombócok hozzávalóit összekeverem, és egy kicsit állni hagyom.

A hagymát nagyon apróra vágom vagy lereszelem, kevés olívaolajon megdinsztelem. Közben nem túl vékony karikákra szelem a sárgarépát, s mivel a többség nem szereti, a fehérrépát félbe, a zellert méretétől függően félbe vagy negyedekre vágom, így csak az részesül belőle, aki kimondottan akar. A fokhagymagerezdeket összenyomom.

A hagymához adom a sárgarépát, kicsit párolom, megszórom a liszttel, átkeverem, és felöntöm kb. 2,5 liter vízzel. Sózom, borsozom, beleteszem a többi zöldséget, és amikor forr, a masszából gyúrt gombócokat (nem túl nagyokat, mert az később fő meg) is beleteszem. Fedő alatt, kis lángon gyöngyöztetve nagyjából 25-30 perc alatt megfőzöm. Ekkor ízesítem citromlével, ha kell, még sózom, borsozom, majd felöntöm a főzőtejszínnel – hogy mennyivel, azt döntse el mindenki maga.

Ezt a levest legjobban langyosan szeretem.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »