Mai Móni

Hogyan rakjuk el a téli gyümölcsöt? – tanácsok 1899-ből

A Magyar Lányok című képes hetilap 1894 és 1944 között jelent meg azzal a céllal, hogy a tizenéves leányok részére kellemes, hasznos és – nem utolsósorban – tanulságos olvasmányokat közöljön, valamint hogy tanáccsal lássa el őket az illendő viselkedéssel, a test ápolásával, a háztartással kapcsolatban. Szerkesztője, Tutsek Anna könyvei, Cilike-sorozata, vagy a Katóka szakácskönyve ma is megvásárolhatóak, míg az újság csak gyűjteményekben olvasható – én a keszthelyi Festetics-kastély könyvtárában szemezgettem belőle. A lap egyik 1899-es számában találtam ezt a gasztrobloggerek számára is hasznos cikket, és végeztem egy kis szövegmentést.

Fotó innen.

Hogyan rakjuk el a téli gyümölcsöt?
Csak az a téli gyümölcs, alma, körte tartható el jól és sokáig, a melyet idő előtt nem szedtek le, vagyis a mely fáján megérett arra, hogy elállhasson. A korán leszedett gyümölcs a leggondosabb elrakás mellett is összetöpörödik, taplóízűvé válik vagy torzsás  marad.
A leszedés után egy-két hétig padláson, szalmán elteregetve hagyjuk a gyümölcsöt, hogy megszikkadjon. Szellős, száraz padláson egész télen is jó helye volna a gyümölcsnek, ha a fagytól nem kellene tartani. De nagyobb hidegben még a szalmatakaró sem ád elég védelmet a padláson elrakott gyümölcsnek. Sok polyvában rétegezve biztosabban volna eltartható, de a polyvától a gyümölcs könnyen megdohosodik.
A kinek van olyan pinczéje, a melyben penész nem képződik, annál jobb gyümölcstelelő nem kell. Olyan pinczében a gyümölcs keveset veszít levéből, szép, üde, zamatos marad és lassan érik. Rakjuk el egyenkint és egymástól elkülönítve állványokra, a melyekre, hogy a gyümölcsnek puhább fekvés essék, papirost terítünk. Betakarni a gyümölcsöt nem szükséges, mert a pincze elég homályos és levegője is elég meleg arra nézve, hogy sem a hirtelen éréstől, sem a fagyástól nem kell tartanunk. De abban a pinczében, a hol gyümölcsöt teleltetünk, zöldséget elrakni, káposztát tartani nem tanácsos.
Alkalmas pincze hiányában száraz kamrában, vagy olyan szobában, a melyben nem laknak, a melyet egész télen nem fűtenek, állványokon szintén teleltethetjük a gyümölcsöt. Itt is, úgy mint pinczében, csak egymás mellé és nem egymás hegyibe is, rakjuk el a gyümölcsöt és takarjuk be ujságpapirosokkal. Szellőztetni a helyiséget nem szabad.
Ha sem alkalmas pinczénk, vagy más fagymentes helyiségünk nincs a gyümölcs téli eltartására, rétegezzük el ládába vagy hordóba. Minden gyümölcsöt csavarjunk be puhább papirosba és ugy rakjuk be a ládába vagy hordóba szorosan egymás mellé és egymásra, míg csak az edény meg nem telt. A gyümölcs között levő hézagot szintén töltsük ki papirosdarabkákkal és lefödve fagymentes helyre állítsuk. A papirosbacsavarás helyett száraz homokkal is rétegezhetjük el a télre való gyümölcsöt.
Először teszünk a ládába 2-3 ujjnyi vastagon homokot, arra rakunk gyümölcsöt, a gyümölcsre ismét annyi homokot szórunk, míg be nem födi, azután ismét egy réteg gyümölcsöt, és így fölváltva, a mennyi belé megy.
Még szalmával kibélelt gödrökben is lehet gyümölcsöt teleltetni, de arra csak kevésbé értékes fajták valók. A gödörbe elrakott gyümölcsnek is épnek és kézzel szedettnek kell lennie, annál is inkább, hogy nem tarthatjuk szemmel. Fenékvizes helyek gyümölcsgödröknek nem valók.
A telelő gyümölcsöt, a polczokon lévőt gyakrabban, az elrétegezettet ritkábban, meg kell vizsgálnunk, nemcsak azért, hogy az érettet kiválogathassuk, mert a telelésben túlérik a gyümölcs és elveszti zamatját; hanem hogy a romlottakat időben kiszedhessük és lássuk, vajjon az egerek nem fészkelték be magukat a gyümölcs közé.
A ki nemcsak házi használatra, hanem azért is teleltet gyümölcsöt, hogy abból pénzelhessen, az arra törekedjék, hogy későn érő és egy fajból minél többet rakhasson el, mert nagyobb mennyiségre hamarább akad jó vevő.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. mammka says:

    Egyre jobban élvezem ezeket az öreg újságokat!!!!

  2. zafiram says:

    Elkészítettem a nálad látott kifliket és nagyon finom lett! Köszönöm!

  3. Maimoni says:

    Örülök!! (Mindkettőtöknek…:)))

  4. Ágianyu says:

    Ez nagyon érdekes volt. Jó, hogy felraktad.

  5. Maimoni says:

    Kell valami a sütőtökös receptek közé…:)))

  6. Erzsebet says:

    Lehet, infantilisnek hangzik, de a mai napig szeretem a Cilike-sorozatot. A régi időket idézi fel. Akkor még a lányokat a háztartás vezetésére készítették fel.

  7. Húúúúúúú, de jó volt olvasni ezt! Nagyon szeretem az ilyen régi jó tanácsokat olvasni, hallgatni. Köszi ezt a bejegyzést és nézz be hozzám, mert vár egy kis meglepi. 🙂 http://fakanalforgato.blogspot.com/2009/10/dij-ajandek-meglepetes-es-gabojsza.html

  8. Maimoni says:

    Erzsébet, én Cilikét nem olvastam, csak hallottam róla – az én gyerekkoromban éppen nem azok mentek, mostanában lehet újra találkozni velük.Alíz, köszönöm!!:)

  9. Erzsebet says:

    A Cilike még a háború előtti tinilányoknál volt menő. Kb. 20 éve újra kiadták. Sokan nosztalgiával olvasták. Én is szeretem a régi békebeli történeteket. A 20 évvel ezelőtti fiatal lányok kiröhögték az ilyesmit. Volt, hogy egy nagymama az unokájának akarta megvenni, az ő fiatal korát idézte. A Cilike-regényekben is van szó főzésről, befőtt-gyümölcs eltevésről. Egy letűnt világot mutatnak be.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!