Sütőtökös kuglóf

Ilyennek is lennie kell. Szezonja van a sütőtöknek, muszáj kezdeni valamit vele. És mennyi mindenbe jó!

Most, hogy már egy éve barátok vagyunk, egyre jobban kezdem megismerni e remek zöldség (olyan fura, mindig gyümölcsöt akarok először írni) különböző oldalait. Azt például, hogy hihetetlenül zamatos, hogy sós és édes ételekhez egyaránt alkalmazható, hogy megsütve, csak úgy magában, vagy mézzel, vagy karamellszósszal leöntve micsoda finomság, hogy levesnek főzve, pirított tökmaggal maga a levesrajongók álma. És a belőle készült kuglóf – arra már szavakat sem találok.

Több receptből szintetizáltam ezt itt, nem okozott csalódást.

Hozzávalók:

1 bögre zabpehely

2 bögre liszt

1 sütőpor

4 tojás

1,5 bögre cukor

2/3 bögre olaj

2 bögre sült sütőtökpüré

fahéj, kardamom, gyömbér (ízlés szerint, mondjuk mindegyikből fél kk)

fél kk só

A tetejére:

1 tábla étcsoki (min. 60%-os)

étolaj

Öszekevertem egy tálban a zabpelyhet a lisztttel és a sütőporral, és hozzáadtam a fűszereket és a sót is. A másik tálban a tojásokat habosra kevertem a cukorral, majd beleöntöttem az olajat, végül a sütőtököt, ezután a két tál tartalmát egyesítettem (a szárazat öntöttem a nedvesbe).

Kuglófformába öntöttem a masszát, és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöttem.

Egy darabig a formában, makd abból kivéve hagytam kihűlni.

A csokit egy erre alkalmas edényben megolvasztottam, higítottam rajta nem túl sok (valahol fél és egy deci között) olajjal, és ezzel bevontam a kuglófot. Ügyesnek kell lenni, hogy ez a mennyiség mindenhova elég legyen.

Gyönyörű színe van a megsült tésztának, és még a szkeptikusok is megnyugodhatnak: a sütőtök íze nem dominál.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »