Ilyennek is lennie kell. Szezonja van a sütőtöknek, muszáj kezdeni valamit vele. És mennyi mindenbe jó!
Most, hogy már egy éve barátok vagyunk, egyre jobban kezdem megismerni e remek zöldség (olyan fura, mindig gyümölcsöt akarok először írni) különböző oldalait. Azt például, hogy hihetetlenül zamatos, hogy sós és édes ételekhez egyaránt alkalmazható, hogy megsütve, csak úgy magában, vagy mézzel, vagy karamellszósszal leöntve micsoda finomság, hogy levesnek főzve, pirított tökmaggal maga a levesrajongók álma. És a belőle készült kuglóf – arra már szavakat sem találok.
Több receptből szintetizáltam ezt itt, nem okozott csalódást.
Hozzávalók:
1 bögre zabpehely
2 bögre liszt
1 sütőpor
4 tojás
1,5 bögre cukor
2/3 bögre olaj
2 bögre sült sütőtökpüré
fahéj, kardamom, gyömbér (ízlés szerint, mondjuk mindegyikből fél kk)
fél kk só
A tetejére:
1 tábla étcsoki (min. 60%-os)
étolaj
Öszekevertem egy tálban a zabpelyhet a lisztttel és a sütőporral, és hozzáadtam a fűszereket és a sót is. A másik tálban a tojásokat habosra kevertem a cukorral, majd beleöntöttem az olajat, végül a sütőtököt, ezután a két tál tartalmát egyesítettem (a szárazat öntöttem a nedvesbe).
Kuglófformába öntöttem a masszát, és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöttem.
Egy darabig a formában, makd abból kivéve hagytam kihűlni.
A csokit egy erre alkalmas edényben megolvasztottam, higítottam rajta nem túl sok (valahol fél és egy deci között) olajjal, és ezzel bevontam a kuglófot. Ügyesnek kell lenni, hogy ez a mennyiség mindenhova elég legyen.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Nagyon jól néz ki a kuglófod, és tényleg a színe is csodás!
Remek! A fenomenális csokis sütőtökös muffin (nem tudom melyik gasztroblogban szereztem a receptjét) után ezt is elkészítem. Köszönet érte!Ágnes
Ottis, köszi!Ágnes, érdemes, nálunk hamar elfogyott. És az a jó, hogy a zabpelyhet úgy megeszik, hogy még fújjogni sincs módjuk, mert nem igazán lehet észrevenni a tésztában…:)))
Mmmm… ez igazán jól hangzik.Kérdezhetek? Kezdő sütőtök-kóstolgató családnak melyik sütőtökös receptedet javasolnád először? A fiaim nem igazán ínyencek, a férjem is inkább a hagyományos ételeket szereti. Kaptunk egy óriási sütőtököt, illetve egy óriási sütőtök óriási negyedét. Gondoltam megsütöm, de szerintem nem fogják befalni, csak kóstolgatni, úgyhogy a maradékból valami finomat kellene csinálni. Úgy érzem, hogy most van a sütőtök-rajongásunk debütálási lehetősége, vagy abszolút vége- attól függően, hogy mit tudok kezdeni ezzel a zöldséggel, úgy, hogy a család se fintorogjon. (szegény sütőtök már egy ideje a hűtőben várja a feldolgozást…)
Micsoda színe van!!! Kipróbálom én is! A zabpehely nálunk szeretett hozzávaló, biztosan jó lesz.
Eszti!Ha bevállalod azt, hogy kicsit többet kell vele dolgoznod, a whoopie-pie-t ajánlom.http://www.sajtkukac.hu/?p=1004Ha egyszerűbbet szeretnél, akkor annak a tésztáját süsd meg kuglófformában, és öntsd le csokival. Ez is finom, amit én most készítettem, majd próbáld ki másodiknak.:))
Egy kérdés: nálad mekkora a bögre? (hogy én ezeket a bögrés recepteket hogy utálom, ezt is le fogom mérni)
Moha,nálunk csak úgy nem eszik meg a zabpelyhet. Illetve, a múltkor valamihez pirítottam, a maradék benne maradt a serpenyőben, hát nem rájártak??
Moha, 2,5 dl a bögre átlagosan. De mindegy is, mert az a lnyeg, ha mindent ugyanazzal mérsz, az egyensúly meglesz.Én a mérést utálom…:)))
Jó recept, szép szín!!!
Köszi:))
Köszi, Maimoni, lecsekkolom.
[url=http://buyviagraonlinegn.com/#lyavu]generic viagra[/url] – generic viagra , http://buyviagraonlinegn.com/#lchdm buy viagra