A kifli és az ő története

A kifli hiteles történetére akadtam nemrég a Zsemley Oszkár által írt “A magyar sütő-, cukrász- és mézeskalácsos ipar története” című könyvben, amelyet 1940-ben adott ki A Magyar Sütő-, Cukrász- és Mézeskalácsos Ipar Történetének Kiadóhivatala. Azért ez nem semmi!

“Vajjon jutott-e már valakinek eszébe, amikor az illatos kávéhoz a friss kiflit ropogtatta, hogy ki sütötte az első kiflit és hogy miért olyan alakú a kifli, mint amilyen. Mint a kelő, vagy fogyó hold aszerint, hogyan fordítom.

Pedig igen érdekes történeti, illetve történelmi esemény szülte a kiflit.

Tudjuk, hogy a török császárnak igen fájt a foga Bécsre, s el is határozta, hogy elfoglalja azt. Hatalmas seregével körülvette a várost, s bár nap-nap után hevesen ostromolta, támadásait a város védői, köztük a céhek hősiesen harcoló tagjai, a mesterek mindig visszaverték. Amikor a török vezér látta, hogy a várost erővel meg nem veheti, cselhez folyamodott.

Aknákat ásatott a város falai alá, hogy azokat levegőbe röpíthesse.

Azonban a véletlen folytán az egyik akna egy pékműhely alá került. A műhelyben éjjel dolgozó munkások figyelmesek lettek rá, hogy alattuk döng a föld, s hogy a műhelyben mozognak a tárgyak és a dagasztó teknő.

Rohantak a parancsnoksághoz, s elmondták észrevételüket. Ott természetesen rögtön tudták, hogy miről van szó. Félreverték a templomok harangjait, s az álmából felriasztott lakósság meghiusította a törökök tervét.

A törökök ez újabb kudarc után elvonultak Bécs falai alól és a város falain kívül volt Stefans templom tornyára, ahová a törökök kitűzték a félholdat, visszakerült a kereszt.

Ekkor, 1529-ben, készítette a török félhold formájára az első kiflit egy Wendler nevű sütőmester. És ez a kifli csakhamar meghódította az egész világot.

Ez a kifli hiteles története.”

Aki nem hiszi, járjon utána. Az én bevált kiflireceptem pedig a következő:

Hozzávalók:

3 dl tej

3 dkg élesztő

1 ek cukor

kb. 60 deka liszt

2 ek olívaolaj

kb. 2 ek tejföl

1 ek só

A kenyérsütő üstjébe öntöm a langyos tejet, hozzáadom a cukrot, és elmorzsolom benne az élesztőt. Ha felfutott, beleteszem a többi hozzávalót, és elindítom a gépet a sütemény programon, nálam azon nem szórakozik előmelegítéssel. Kb. 20 perc alatt szépen összedagasztatom a tésztát, ha ragacsos, még adok hozzá lisztet, ha túl kemény, és nem gömbölyödik szépen, akkor tejfölt. Duplájára kelesztem.

Ha megkelt, tíz, nagyjából egyforma darabra vágom, és ezeket négyzetté nyújtom (kb. 15×15 centisre). Ezután a tésztát az egyik sarkától elkezdem feltekerni a másik sarkáig úgy, hogy a felétől még nyújtom egy kicsit a maradék háromszöget. Hogy ez pontosan hogyan történik, az itt megtekinthető a Kenyerek és Péksütemények Nagyasszonya, Limara videóján:

A kifliket sütőlapra teszem, és betolom a sütőbe, amit csak ekkor kapcsolok be. 210 fokosra állítom, így pár percig kelnek még, de arra már incs idejük, hogy nagyon dundik legyenek. Kb. 18 perc alatt sülnek meg.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »