Mai Móni

A kifli és az ő története

A kifli hiteles történetére akadtam nemrég a Zsemley Oszkár által írt “A magyar sütő-, cukrász- és mézeskalácsos ipar története” című könyvben, amelyet 1940-ben adott ki A Magyar Sütő-, Cukrász- és Mézeskalácsos Ipar Történetének Kiadóhivatala. Azért ez nem semmi!
“Vajjon jutott-e már valakinek eszébe, amikor az illatos kávéhoz a friss kiflit ropogtatta, hogy ki sütötte az első kiflit és hogy miért olyan alakú a kifli, mint amilyen. Mint a kelő, vagy fogyó hold aszerint, hogyan fordítom.
Pedig igen érdekes történeti, illetve történelmi esemény szülte a kiflit.
Tudjuk, hogy a török császárnak igen fájt a foga Bécsre, s el is határozta, hogy elfoglalja azt. Hatalmas seregével körülvette a várost, s bár nap-nap után hevesen ostromolta, támadásait a város védői, köztük a céhek hősiesen harcoló tagjai, a mesterek mindig visszaverték. Amikor a török vezér látta, hogy a várost erővel meg nem veheti, cselhez folyamodott.
Aknákat ásatott a város falai alá, hogy azokat levegőbe röpíthesse.
Azonban a véletlen folytán az egyik akna egy pékműhely alá került. A műhelyben éjjel dolgozó munkások figyelmesek lettek rá, hogy alattuk döng a föld, s hogy a műhelyben mozognak a tárgyak és a dagasztó teknő.
Rohantak a parancsnoksághoz, s elmondták észrevételüket. Ott természetesen rögtön tudták, hogy miről van szó. Félreverték a templomok harangjait, s az álmából felriasztott lakósság meghiusította a törökök tervét.
A törökök ez újabb kudarc után elvonultak Bécs falai alól és a város falain kívül volt Stefans templom tornyára, ahová a törökök kitűzték a félholdat, visszakerült a kereszt.
Ekkor, 1529-ben, készítette a török félhold formájára az első kiflit egy Wendler nevű sütőmester. És ez a kifli csakhamar meghódította az egész világot.
Ez a kifli hiteles története.”
Aki nem hiszi, járjon utána. Az én bevált kiflireceptem pedig a következő:
Hozzávalók:
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 ek cukor
kb. 60 deka liszt
2 ek olívaolaj
kb. 2 ek tejföl
1 ek só

A kenyérsütő üstjébe öntöm a langyos tejet, hozzáadom a cukrot, és elmorzsolom benne az élesztőt. Ha felfutott, beleteszem a többi hozzávalót, és elindítom a gépet a sütemény programon, nálam azon nem szórakozik előmelegítéssel. Kb. 20 perc alatt szépen összedagasztatom a tésztát, ha ragacsos, még adok hozzá lisztet, ha túl kemény, és nem gömbölyödik szépen, akkor tejfölt. Duplájára kelesztem.
Ha megkelt, tíz, nagyjából egyforma darabra vágom, és ezeket négyzetté nyújtom (kb. 15×15 centisre). Ezután a tésztát az egyik sarkától elkezdem feltekerni a másik sarkáig úgy, hogy a felétől még nyújtom egy kicsit a maradék háromszöget. Hogy ez pontosan hogyan történik, az itt megtekinthető a Kenyerek és Péksütemények Nagyasszonya, Limara videóján:

A kifliket sütőlapra teszem, és betolom a sütőbe, amit csak ekkor kapcsolok be. 210 fokosra állítom, így pár percig kelnek még, de arra már incs idejük, hogy nagyon dundik legyenek. Kb. 18 perc alatt sülnek meg.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. jehudit says:

    Jó kis történet! :)A tejfölt lehet joghurttal, vagy kefírrel is helyettesíteni?

  2. Maimoni says:

    Igen! Sőt, a múltkor, amikor sok volt, 3 dl aludttejjel készítettem, hát az valami különösen finom lett!

  3. jehudit says:

    Na ez az! Lángost csináltam múltkor és nem volt tejföl. Zsupsz bele a hűtőben figyelő kefírt. És szerintem sokkal finomabb lett a tészta. (De jó neked, hogy van házi tejed.)

  4. Maimoni says:

    Meg kefírgombáim is vannak!:)

  5. Karoly says:

    És éppen most nem emlékszem, melyik német város pékjei voltak, pedig múltkor volt az egyik regionális adón. Azoknak a pékeknek még van egy saját ünnepnapjuk is a városukban. Meg fogom keresni, ha ráérek.

  6. Limara says:

    Én úgy tudtam ez a croissant története, de tetszik nagyon :))

  7. Maimoni says:

    Lehet, hogy a croissant is azóta ilyen alakú…

  8. Jakab Timea says:

    Köszi a receptet..meg is sütöttem a családnak, nagy sikert aratott!!!!

  9. Wise Lady says:

    Ismertem ezt a történetet, de már ki is ment a fejemből, köszi, hogy előástad.Nagyon helyesek a kiflik.

  10. Bea says:

    meghoztad az etvagyam egy kiflire!!!kar, hogy itt nincs. A sutonk pedig rossz!!!!

  11. Maimoni says:

    Timi, örülök! Igazából a mennyiségeket mindig saccra adom meg, mivel nincs mérlegem, ezért örülök az ilyen visszajelzésnek, hogy sikerült!

  12. Maimoni says:

    Wise Lady, köszi!:))Bea, meg kell szereltetni azt a sütőt! A sütő nagy örömök forrása!

  13. Art-úr says:

    Egészen pontosan Peter Wendlernek hívták a péket, aki az első kiflit megsütötte. 🙂

  14. Szabó Monika says:

    ez lett a “minden reggeli” kiflink, hála:-)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!