Kedvencünk, a majorannás májragu

Erre az ételre néhány éve bukkantam Stahl Judit Büntetlen örömök című könyvében. A májjal nagyon sokáig nem voltam jóban; gyerekkoromban sem találkoztam vele túl gyakran, aztán később, hiába próbálkoztam, egyszerűen nem tudtam megszeretni. Emlékszem, amikor középiskolásként kollégista voltam, mindig nagyon vártam a vacsorát. Többnyire ízlett a menzakaja. Aztán egyik este megyünk le az ebédlőbe, rettentő éhes voltam, és látom ám, resztelt sertésmáj a menü. Na, most mit csináljak, gondolkodtam gyorsan, majd arra jutottam, itt az alkalom, hogy megbarátkozzam a májjal. Hát, mit mondjak; megettem. Aztán sok évig eszembe sem jutott, hogy újra megkíséreljem.

Mígnem aztán valahol véletlenül kóstoltam valami csirkemájas cuccot. Onnantól kezdve más szárnyasmájakkal is kísérleteztem, és eljutottam odáig, hogy bizonyos formában elkészítve kimondottan szeretem. Például baconba tekerve, vagy tejfölös raguként, almás palacsintával, így:
Amit nem szeretek benne, az a csirkemáj előkészítése. Felnőtt életemben mindig igyekeztem megfelelni (többek között) annak az isteni parancsnak, amely tiltja a vérevést, és bizony a csirkemáj esetében ez komoly kihívás. Sokáig meg voltam győződve arról, hogy egyenesen lehetetlen teljesen megtisztítani, de miután kóser étlapon is láttam már májat, megnyugodtam. Ezek szerint sikerülhet.
Tehát, én nagyon apróra vágom, és kiszedegetek belőle minden szabad szemmel látható vért. Ez, 60-70 deka májjal eljátszva eltart egy darabig. Innentől kezdve viszont néhány perc alatt kész az étel, és mivel nálunk a kedvencek listáján eléggé előkelő helyet foglal el, hát időről időre rászánom magam erre a pepecselésre.
A máj előkészítését követően először az almás palacsintát érdemes elkészíteni. Én általában meghámozok és lereszelek 4 nagy almát. Aztán egy tálban fél kiló liszthez hozzáadok egy tojást, két-három csipet sót, két evőkanál cukrot, 1 teáskanál sütőport, majd annyi tejjel keverem össze, hogy a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát kapjak. Ebbe keverem bele a reszelt almát. Ha a májraguhoz készítem a palacsintát, akkor borsot is teszek a tésztába. Ezután előveszem a palacsintasütőimet, és egy-egy serpenyőben 3 kis palacsintát sütök egyszerre (kb. 10-12 cm átmérőjűeket). Melegen tartom őket a sütőben, és nekiállok a ragu összeállításának.
Hozzávalók:
60-70 deka csirkemáj (megtisztítva, apróra vágva)
10 deka húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
1 nagy pohár tejföl
só, bors
majoranna
A szalonnát apró kockákra vágom, egy magasfalú serpenyőben kiolvasztom, majd rádobom az apróra vágott hagymát. Megdinsztelem, kicsit meg is pirítom, és hozzáadom a májat. Hamar átsül, ekkor összekeverem a tejföllel, sózom, borsozom, majorannázom, és ha felforrt, el is zárom alatta a gázt.
Tálaláskor minenki kap a tányérjára egy palacsintát, és arra merjük rá a ragut.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »