Mai Móni

Kedvencünk, a majorannás májragu

Erre az ételre néhány éve bukkantam Stahl Judit Büntetlen örömök című könyvében. A májjal nagyon sokáig nem voltam jóban; gyerekkoromban sem találkoztam vele túl gyakran, aztán később, hiába próbálkoztam, egyszerűen nem tudtam megszeretni. Emlékszem, amikor középiskolásként kollégista voltam, mindig nagyon vártam a vacsorát. Többnyire ízlett a menzakaja. Aztán egyik este megyünk le az ebédlőbe, rettentő éhes voltam, és látom ám, resztelt sertésmáj a menü. Na, most mit csináljak, gondolkodtam gyorsan, majd arra jutottam, itt az alkalom, hogy megbarátkozzam a májjal. Hát, mit mondjak; megettem. Aztán sok évig eszembe sem jutott, hogy újra megkíséreljem.

Mígnem aztán valahol véletlenül kóstoltam valami csirkemájas cuccot. Onnantól kezdve más szárnyasmájakkal is kísérleteztem, és eljutottam odáig, hogy bizonyos formában elkészítve kimondottan szeretem. Például baconba tekerve, vagy tejfölös raguként, almás palacsintával, így:
Amit nem szeretek benne, az a csirkemáj előkészítése. Felnőtt életemben mindig igyekeztem megfelelni (többek között) annak az isteni parancsnak, amely tiltja a vérevést, és bizony a csirkemáj esetében ez komoly kihívás. Sokáig meg voltam győződve arról, hogy egyenesen lehetetlen teljesen megtisztítani, de miután kóser étlapon is láttam már májat, megnyugodtam. Ezek szerint sikerülhet.
Tehát, én nagyon apróra vágom, és kiszedegetek belőle minden szabad szemmel látható vért. Ez, 60-70 deka májjal eljátszva eltart egy darabig. Innentől kezdve viszont néhány perc alatt kész az étel, és mivel nálunk a kedvencek listáján eléggé előkelő helyet foglal el, hát időről időre rászánom magam erre a pepecselésre.
A máj előkészítését követően először az almás palacsintát érdemes elkészíteni. Én általában meghámozok és lereszelek 4 nagy almát. Aztán egy tálban fél kiló liszthez hozzáadok egy tojást, két-három csipet sót, két evőkanál cukrot, 1 teáskanál sütőport, majd annyi tejjel keverem össze, hogy a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát kapjak. Ebbe keverem bele a reszelt almát. Ha a májraguhoz készítem a palacsintát, akkor borsot is teszek a tésztába. Ezután előveszem a palacsintasütőimet, és egy-egy serpenyőben 3 kis palacsintát sütök egyszerre (kb. 10-12 cm átmérőjűeket). Melegen tartom őket a sütőben, és nekiállok a ragu összeállításának.
Hozzávalók:
60-70 deka csirkemáj (megtisztítva, apróra vágva)
10 deka húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
1 nagy pohár tejföl
só, bors
majoranna
A szalonnát apró kockákra vágom, egy magasfalú serpenyőben kiolvasztom, majd rádobom az apróra vágott hagymát. Megdinsztelem, kicsit meg is pirítom, és hozzáadom a májat. Hamar átsül, ekkor összekeverem a tejföllel, sózom, borsozom, majorannázom, és ha felforrt, el is zárom alatta a gázt.
Tálaláskor minenki kap a tányérjára egy palacsintát, és arra merjük rá a ragut.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    ZSENIÁLIS!!!! Imádom a májat és a palacsintát is, alig várom, hogy együtt is kipróbáljam. Lehet, hogy utóbbi kap egy kis birsalmát is : ))) Köszönöm, Piroska

  2. zafiram says:

    igen, igen, igen. Nekem is nagy kedvencem és büszke vagyok arra, hogy nem Stahl Judit könyvében találkoztam vele, hanem én kreáltam magunknak. Nagyon szeretem a májat minden formában. A lecsót csak ezzel eszem. Próbáltad már?

  3. Maimoni says:

    Piroska, a birsalmán én is gondolkodtam, de aztán végül kimaradt.Zafiram, soha nem próbáltam! De most hogy mondtad, elképzeltem, és hát bizony nem lehet rossz…

  4. Anonymous says:

    Nekem egyébként ez egy nagy-nagy kedvencem (csirkemájjal szoktam):SÜLT MÁJ (Sambal goreng hati)50 dkg bármilyen máj 4 kávéskanál chili 1/2 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1/2 citrom héja reszelve 3 kávéskanál curry 1 1/2 kávéskanál cukor 2,5 dl kókusztej 1/2 érett paradicsom 2 evőkanál olaj Az apróra szeletelt vöröshagymát, a fokhagymát és a chilit összekeverjük, és kb. 2 evőkanál olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott májat, és addig sütjük, amíg világosbarna nem lesz. Ezután a curryvel, citromhéjjal, apróra vágott, hámozott paradicsommal, cukorral és kókusztejjel ízesítjük. Fedő nélkül, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a szósz megsűrűsödik. /terebess.hu/cserébe a tiedért : ), üdv: Piroska

  5. Chef Viki says:

    Nyami 🙂 A sertésmáj nekem sem kedvencem, de a szárnyasok! Na az igen!Ezt a receptet már én is elkövettem, én lerétegeztem a palacsintát és a májat, mint egy tortát 🙂

  6. Maimoni says:

    Hmm, úgy is klassz lehet! Pont az előbb mondta a férjem, hogy “azért ne csináj ilyet túl gyakran!”… Mondom, miért? Hát, mondja, mert akkor addig eszem, amíg van, és a végén tök kövér leszek!!

  7. trinity says:

    Én még palacsintával nem ettem, de szuper jó lehet!!

  8. jehudit says:

    Ahha,ez jól hangzik. A májat egyedül én eszem a családban. Én meg minden formában szeretem. És persze soha nem csinálok, mert egy adagod minek. Na de ezt kipróbálom! Hátha…Egyébként anyósod almáspite receptje legyártva és elfogyasztva. Nagyon fini volt!!!!!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!