Mai Móni

Hamis túrós birs Tatin – uhhh…

Lehet, hogy ez a süti a Tatin-torta rajongók számára maga az arculcsapás, de vállalom. Finom.
Egyrészről, most már napok óta foglalkoztat, mi a csudát csináljak ebből a rengeteg birsalmából, amit a szüleim idehoztak. Oké, az egyik fele nagyon finom lekvár lett, és rózsaszín. A másik felét viszont nem főztem annyi ideig, ez fehéres-sárgás; gondoltam, belőlük legyen valami más.
Na de mi?
Keresgettem, mígnem Chili&Vanília oldalára jutottam, ahol nagyon korrekten összezedett kis gyűjtemény található birsalmás receptekből. Innen keveredtem Gourmandulához, akinél a birs tatin meggyőzött.
Node.
Volt itt a másik probléma, nevezetesen az aludttejé. Amíg Zsófi kórházban volt, alig fogyott itthon a házitej, és tegnap már három liter aludttej várakozott békésen a tűzhelyen, úgy, hogy tegnapelőtt egy literből aludttejes prószát sütöttem, amivel megvendégeltük a Zsófit látogató oviscsoportot. Persze, ilyenkor kézenfekvő ötlet a hamis túrógombóc, de három literből annyi lenne, hogy az összes szomszédokat jóllakathatnám belőle. Gondoltam, kettőből legyen gombóc, egyliternyinek meg találok valami más szerepet.
Na mindegy, addig eljutottam, hogy a fölforralt, habverővel elkevert aludttejbe belekevertem a búzadarát, meg egy kis sót, mivel úgyis hűlnie kell, hogy egyáltalán bánni lehessen majd a masszával. Elég lágyra sikeredett, és ekkor beugrott, hogy én a nyáron ettem valahol görög krémest, ami két adag réteslap közé töltött tejbedara volt – és bár az önmagában nem gyakorolt rám valami nagy hatást, gondoltam, talán a karamelles birssel és a pitetésztával jobban ízlik majd.
És beindult a gépezet.
1. 25 deka liszthez hozzáreszeltem 15 deka vajat, és addig morzsoltam a tenyerem között, amíg egynemű  nem lett. Hozzáadtam 8 deka porcukrot, 1 kávéskanál sütőport, 1 tojást, 1 evőkanál tejfölt, 1 csipet sót, és jól összegyúrtam, majd fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem.
2. A birsalmákat a Mindmegettén talált recept szerint kuktában, héjastól, körömkefével lecsutakolva főztem meg forrástól számított 15 perc alatt, még előző nap. Most csak kivettem a többi közül hatot, és szépen kockákra vágtam a gyümölcshúst, közben persze kiszedegettem belőlük a rossz részeket. Meghintettem kevés gyömbérrel.
3.  Négy tojás sárgáját habosra kevertem 5 evőkanál cukorral, 3 ek liszttel, hozzákevertem a tojásfehérjékből vert kemény habot, és az egészet összevegyítettem nagyjából egyliternyi aludttejes-darás masszával.
4. Karamellizáltam 12 deka cukrot, belekevertem 5 deka vajat a végén, és egy kivajazott kerek, nem kapcsos formába öntöttem (ha kapcsos van csak, jól béleljük ki alufóliával). Belenyomkodtam a birsalmákat, ráöntöttem a darás-tojásos keveréket, és az egészet befedtem a kinyújtott pitetsztával úgy, hogy még a széle alá is nyomkodtam. 190 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöttem.
5. Mindössze 5 percig hagytam a formában hűlni, majd egy tálra borítottam. Nem lehet azonnal szeletelni, de langyosan már elég jól kezelhető.

Persze, birs helyett készülhet almából, körtéből, és lehet sima tejbedarával, nem aludttejessel, de akinek időnként gondot jelent a rengeteg megsavanyodott tej, mint ahogy néha nekem is, az nyugodtan gondolkodhat ebbe az irányba, a család hálás lesz.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zsuci says:

    Jajj de szeretnék most ebből egy szeletet… uhh… 🙂

  2. Maimoni says:

    Uhh, még pont egy szelet van…:))

  3. Chef Viki says:

    Azon az oldalon jártam ma délután én is :-))Lévén birsalmák a konyhaszekrény tetején :-)Szeletet felezek Zsucival!

  4. Maimoni says:

    Nem kapsz, mert nem mondtad hogy uhhh!:DDD

  5. Wise Lady says:

    Nahát! Jól beindult az agyad. Az ilyenekből mindig finom dolgok sülnek ki (szó szerint is). Ez a gasztroihlet 😀

  6. Nyammm, jó ötlet, habár birstől kissé én is idegenkedem. 🙂 Azonban pillants be hozzám, mert egy bejegyzésemben megemlítettelek. 🙂 http://fakanalforgato.blogspot.com/2009/10/dobozolok-fagyasztok-csomagolok.html

  7. Maimoni says:

    A birslekvárral abszolút barátságot kötöttem. A többivel még próbákozom.Alíz, nem semmi, amit csinálsz…:))

  8. Létező says:

    Remélem, nem sértettelek meg a bejegyzésemmel! Én tényleg tisztelem, ahogy élsz. Csak annyit akartam kifejezni ezzel, hogy jelen élettapasztalataimmal el sem tudom képzelni, hogyan boldogulnék, ha mondjuk egy varázslat által a helyedbe csöppennék.

  9. Maimoni says:

    Jajj, dehogy!!! Értem én, mire gondoltál! És én sem bántólag írtam a kommentet, utólag ízlelgettem magamban hogy akár sértésként is hangozhat, de nem annak szántam! Tetszik a blogod, a stílusod, jópofák a reflexióid, fel is vettelek a blogrollomba.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!