A birsalma és én

Egyik nagypapám teljesen odavolt a birsalmasajtért. Nekem már a színe sem tetszett, és nem emlékszem, hogy valaha rendesen megkóstoltam volna. Megvolt az elképzelésem arról, milyen íze lehet.
Kép innen.
Pedig aztán a birsalma valóságos csodaszer:

“Magas pektintartalmának, vagyis értékes rostanyagának köszönhetően hasmenés kezelésére alkalmazható. A pektin a vér koleszterinszintjének rendben tartásában is szerepet játszik. A birsalma enyhíti a fájdalmat és az erős görcsöket. A pektin tartalma miatt leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők fogyasszák rendszeresen. Nyákoldó, nyugtató hatású.



Rengeteg vitamint és ásványi anyagot, almasavat, csersavat tartalmaz. A-,B1-,B2-,C-,E-, P-vitamin és több mint 27- féle ásványi anyag ( foszfor, kálium, vas, kalcium, stb.) található benne.

Pektin a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, sőt a birsalma rendszeres fogyasztása rendszerezi a székletet.

Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) esetenként megelőzi, vagy elősegíti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását.

Elsősorban görcsoldóként, menstruációs panaszok ismert ellenszereként terjedt el. Savas kémhatásának köszönhetően megmozgatja az emésztőrendszert, segíti a gyomornak. Ezért a már említett hasmenés és emésztési rendellenességek kedvező befolyásolása mellett kiválóan alkalmas a hasi fájdalmak, bélgyulladás, reuma panaszok csökkentésére. A birsalma nemcsak az emésztést serkenti, de a gyulladást is gyógyítja. (forrás: Lekvárshop)

És erre mit hoz az élet, meg a szüleim: legalább tíz kiló birsalmát. Én, aki eddig nem is ettem, most valamit kellett, hogy kezdjek vele. Elkezdtem hát kutatni, és a Mindmegettén találtam egy szimpatikus lekvár receptet.

Két részletben dolgoztam fel a gyümölcsöt, és nagyon érdekes volt felfedezni a főzési idő és a szín összefüggését. Kuktában pároltam mindkét alkalommal, elsőre kissé bentfelejtettem. És mi történt? Bepakoltam a kuktába úgy három kiló zöldessárga gyümölcsöt, és mire levettem a fedőt, rózsaszín masszát találtam az edényben. Másodszorra forrás után tíz perccel elzártam a gázt, és erre halványsárga egész birsalmákat szedegettem ki.

A lekvár egyébként fantasztikus finom lett, ezzel készült a tegnapi  körtés-gorgonzolás vacsora. A fehéres-sárgás egész gyümölcsök felhasználásával pedig igen jó sütit sütöttem, ennek a receptjét holnap hozom.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »