Mai Móni

A birsalma és én

Egyik nagypapám teljesen odavolt a birsalmasajtért. Nekem már a színe sem tetszett, és nem emlékszem, hogy valaha rendesen megkóstoltam volna. Megvolt az elképzelésem arról, milyen íze lehet.
Kép innen.
Pedig aztán a birsalma valóságos csodaszer:

“Magas pektintartalmának, vagyis értékes rostanyagának köszönhetően hasmenés kezelésére alkalmazható. A pektin a vér koleszterinszintjének rendben tartásában is szerepet játszik. A birsalma enyhíti a fájdalmat és az erős görcsöket. A pektin tartalma miatt leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők fogyasszák rendszeresen. Nyákoldó, nyugtató hatású.

Rengeteg vitamint és ásványi anyagot, almasavat, csersavat tartalmaz. A-,B1-,B2-,C-,E-, P-vitamin és több mint 27- féle ásványi anyag ( foszfor, kálium, vas, kalcium, stb.) található benne.
Pektin a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, sőt a birsalma rendszeres fogyasztása rendszerezi a székletet.
Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) esetenként megelőzi, vagy elősegíti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását.
Elsősorban görcsoldóként, menstruációs panaszok ismert ellenszereként terjedt el. Savas kémhatásának köszönhetően megmozgatja az emésztőrendszert, segíti a gyomornak. Ezért a már említett hasmenés és emésztési rendellenességek kedvező befolyásolása mellett kiválóan alkalmas a hasi fájdalmak, bélgyulladás, reuma panaszok csökkentésére. A birsalma nemcsak az emésztést serkenti, de a gyulladást is gyógyítja. (forrás: Lekvárshop)
És erre mit hoz az élet, meg a szüleim: legalább tíz kiló birsalmát. Én, aki eddig nem is ettem, most valamit kellett, hogy kezdjek vele. Elkezdtem hát kutatni, és a Mindmegettén találtam egy szimpatikus lekvár receptet.
Két részletben dolgoztam fel a gyümölcsöt, és nagyon érdekes volt felfedezni a főzési idő és a szín összefüggését. Kuktában pároltam mindkét alkalommal, elsőre kissé bentfelejtettem. És mi történt? Bepakoltam a kuktába úgy három kiló zöldessárga gyümölcsöt, és mire levettem a fedőt, rózsaszín masszát találtam az edényben. Másodszorra forrás után tíz perccel elzártam a gázt, és erre halványsárga egész birsalmákat szedegettem ki.
A lekvár egyébként fantasztikus finom lett, ezzel készült a tegnapi  körtés-gorgonzolás vacsora. A fehéres-sárgás egész gyümölcsök felhasználásával pedig igen jó sütit sütöttem, ennek a receptjét holnap hozom.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. jehudit says:

    Nagymamám valami frenetikus birsalmás bablevest tudott csinálni!!!Érdemes kipróbálnod talán ezt is. Pikáns, savanykás, fantasztiku! Csak éppenséggel kevesen ismerik. Mama Békéscsaba mellől Doboz községből származott (vagyis a község melletti tanyavilágból). Szóval ebből a régióból való ez az igen finom bableves fajta.

  2. Maimoni says:

    Pont tegnap találtam birsalmás csirkeaprólék-leves receptet, úgyhogy már kacsintgatok ebbe az irányba… Lehet, hogy kipróbálom.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!