Kenyércsíkok rozmaringágon

A minap bográcsoztunk az udvaron. Jó kis sűrű pörkölt készült az edényben, de amíg megfőtt, addig is gyártottam gyorsan némi rágcsálnivalót, méghozzá a pörkölthöz szánt kenyérlepény tésztájából; bizonyára nem én készítem először, de büszke vagyok rá, hogy eszembe jutott – egyszerűen fantasztikus.

Ehhez a tésztához szükséges, hogy az embernek legyen otthon egy egyre terebélyesedő rozmaringbokra, amelyről levagdoshat kb. 30 centi hosszú ágakat a szükséges mennyiségben.

Bármilyen kelt tésztát felcsavargathatunk rá, az enyém ezúttal a következőkből állt:

3 dl langyos víz

1,5 dkg élesztő

1 tk cukor

Ezeket tettem a kenyérsütő üstjébe először, és amikor az élesztő felfutott, hozzáöntöttem

25 dkg durumlisztet

25 dkg búzalisztet

10 dkg réteslisztet

1,5 teáskanál sót

2 gerezd összenyomott fokhagymát

3 ek olívaolajat

frissen őrölt borsot

Bekapcsoltam a gépet, negyed óra alatt összegyúrta a tésztát (jó ruganyos legyen, az a lényeg), majd hagytam kelni sokáig, amíg kétszeresére nem nőtt. Azért ilyen kevés élesztőt tettem bele, mert nem akartam, hogy pufi legyen a tésztám, a lepénykenyeret ropogósan szeretjük.

Amikor megkelt, különvettem a lepényekhez szükséges mennyiséget, a többit pedig kinyújtottam úgy 3-4 mm vékonyra, és pizzavágóval spirál alakban egy hosszú-hosszú csíkra vágtam. Ekkor fogtam az első rozmaringágat, és az aljáról kezdve szépen rácsavartam a tésztacsíkot a tetejéig. Aztán jött a következő, és így tovább.

Sütőpapírral borított tepsire raktam a tekercseket, mindegyiket megkentem olívaolajjal, és megszórtam nagyszemű sóval. 210 fokon sütöttem őket nagyjából 14 percig, amíg meg nem pirultak kicsit.

Ahogy az ember megfog egyet, és a teteje felé lehúzza az ágról a tésztát, egy csomó levél is bennemarad a tekercsben, és ettől az egész hihetetlenül finom. Az élményt fokozzák a kilógó levelek, amelyek ropogósra sültek.

Mire a pörkölt elkészült, elfogyott ez is, meg az összes ropogós fokhagymás lepénykenyér is. Végül aztán a gyerekeket ugrasztottuk át a boltba egy kiló fehérkenyérért…

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »