Ételsorok még, még, még…

Egyik kedves olvasóm kérte a múltkor, hogy anyósom megtalált receptesfüzetéből ne csak a kőművesek számára összeállított menüsort mutassam be, hanem a többit is. Hát lássuk.

Az első, amelyet leendő nászáék fogadására gondolt ki:

Ebéd:

1. Tyúkhúsleves marhacsonttal, sok zöldséggel

2. Főtt hús paprikás mártással, rizzsel, a mártás külön tálalva, ecetes torma

3. Pecsenyék:

    diós pulykasült

    sertésszeletek hagymával, paprikával

    hamis borjúhús rántva

    rántott gomba

Vacsora:

Pástétom salátával, déli maradék

Sütemények:

    gesztenyés kifli

    Ölbői torta

    tiramisu

    szezámmagos, sós rúd

Kávé, bor, üdítők, saláták, kenyér, köret

Húsvét, 1996.

Orjaleves metélt tésztával, leveshús és torma

rántott hús, sajt zsírban sült kruplival, savanyúság

rakott disznókaraj: gombás besamel, gépsonka, sajt – sütőben sütve

csíkos torta

beigli (diós, mákos)

Lajcsi-szelet

Vacsora: házisonka, tojás, torma, sütemény

Húsvét, 2001.

zellerkrémleves, gombapaprikás galuskával, diótorta, margaréta-linzer

s.k. festett tojások, főtt kötözött sonka, Pick szalámi, ecetes torma

Karácsony

24. ebéd: libasült, tepsis krumpli

      vacsora: rántott hal rizzsel

25. Újházi tyúkleves, paprikás csirke, töltött oldalas, kocsonya

26. rántott disznóhús

Tészták:

1. diós-mákos beigli

2. torta

3. majomkenyér

4. szultán szelet

5. aprósütemény

Névnap

1. alufóliás csirke, töltött oldalas, debreceni sertéskaraj, tepsis krumpli, rizs, savanyúság, kenyér

2. torta (arab kávé vagy puncs), majomkenyér, hófehérke, linzerperec, mézes zserbó, sós ostya, gyümölcs

3. cs.pálinka, konyak, bor, bólé, kávé+hab

Hogy a dolgát leegyszerűsítse, összeírt 20 hamar összedobható olcsó vacsorát is:

hagymás törtkrumpli uborkával

tojáslepény tört krumplival

melegszendvics tejföllel, sajttal

krumplisprósza

almás palacsinta

sztrapacska

Domika

rakott zsömle

töltött zsömle

dödölle tejföllel

sült krumpli szalonnával v. tepertővel

rakott sajtos kelt palacsinta

pizza, különféle

hagymás-szalonnás tepsis krumpli

tojásos gomba

tojásos paprika

kocsonya

bundás kenyér

fokhagymás zsömlemártás

rizi-bizi

Ezek közül a Domika azt hiszem, magyarázatra szorul, a receptje a következő:

“Egy mély tűzálló tálat kivajazunk, az aljára egy sor felszeletelt zsemlét rakunk, meghintjük vajdarabkákkal és reszelt sajttal. Erre ismét zsemle, vaj és sajt kerül. Ezt addig ismételjük, amíg a tál tele nem lesz. Tetejére zsemle kerül, leöntjük sós tejjel, sajtot reszelünk rá, és addig sütjük, amíg a zsemle a tejet magába nem szívta. Anyagmennyiség: 6 zsemle, 7 dl tej, 20 deka sajt, 10 deka vaj.” 

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »