Egyik kedves olvasóm kérte a múltkor, hogy anyósom megtalált receptesfüzetéből ne csak a kőművesek számára összeállított menüsort mutassam be, hanem a többit is. Hát lássuk.
Az első, amelyet leendő nászáék fogadására gondolt ki:
Ebéd:
1. Tyúkhúsleves marhacsonttal, sok zöldséggel
2. Főtt hús paprikás mártással, rizzsel, a mártás külön tálalva, ecetes torma
3. Pecsenyék:
diós pulykasült
sertésszeletek hagymával, paprikával
hamis borjúhús rántva
rántott gomba
Vacsora:
Pástétom salátával, déli maradék
Sütemények:
gesztenyés kifli
Ölbői torta
tiramisu
szezámmagos, sós rúd
Kávé, bor, üdítők, saláták, kenyér, köret
Húsvét, 1996.
Orjaleves metélt tésztával, leveshús és torma
rántott hús, sajt zsírban sült kruplival, savanyúság
rakott disznókaraj: gombás besamel, gépsonka, sajt – sütőben sütve
csíkos torta
beigli (diós, mákos)
Lajcsi-szelet
Vacsora: házisonka, tojás, torma, sütemény
Húsvét, 2001.
zellerkrémleves, gombapaprikás galuskával, diótorta, margaréta-linzer
s.k. festett tojások, főtt kötözött sonka, Pick szalámi, ecetes torma
Karácsony
24. ebéd: libasült, tepsis krumpli
vacsora: rántott hal rizzsel
25. Újházi tyúkleves, paprikás csirke, töltött oldalas, kocsonya
26. rántott disznóhús
Tészták:
1. diós-mákos beigli
2. torta
3. majomkenyér
4. szultán szelet
5. aprósütemény
Névnap
1. alufóliás csirke, töltött oldalas, debreceni sertéskaraj, tepsis krumpli, rizs, savanyúság, kenyér
2. torta (arab kávé vagy puncs), majomkenyér, hófehérke, linzerperec, mézes zserbó, sós ostya, gyümölcs
3. cs.pálinka, konyak, bor, bólé, kávé+hab
Hogy a dolgát leegyszerűsítse, összeírt 20 hamar összedobható olcsó vacsorát is:
hagymás törtkrumpli uborkával
tojáslepény tört krumplival
melegszendvics tejföllel, sajttal
krumplisprósza
almás palacsinta
sztrapacska
Domika
rakott zsömle
töltött zsömle
dödölle tejföllel
sült krumpli szalonnával v. tepertővel
rakott sajtos kelt palacsinta
pizza, különféle
hagymás-szalonnás tepsis krumpli
tojásos gomba
tojásos paprika
kocsonya
bundás kenyér
fokhagymás zsömlemártás
rizi-bizi
Ezek közül a Domika azt hiszem, magyarázatra szorul, a receptje a következő:
“Egy mély tűzálló tálat kivajazunk, az aljára egy sor felszeletelt zsemlét rakunk, meghintjük vajdarabkákkal és reszelt sajttal. Erre ismét zsemle, vaj és sajt kerül. Ezt addig ismételjük, amíg a tál tele nem lesz. Tetejére zsemle kerül, leöntjük sós tejjel, sajtot reszelünk rá, és addig sütjük, amíg a zsemle a tejet magába nem szívta. Anyagmennyiség: 6 zsemle, 7 dl tej, 20 deka sajt, 10 deka vaj.”
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Ezek nagyon ott vannak. A domika meg kis sonkával, zöldfűszerrel, megturbózva, paradicsommártással tálalva még istenibb lehet. (kész is a rakott melegszendvics :):):))
Tényleg!:))
Micsoda akkurátusan megtervezett mindent…Elismerésem, hihetetlen precizitásra vall!!!!
Nem csak precíz volt, de fantasztikus logisztikai érzéke lehetett. Ennyi fogást időre, melegen, szépen – csodálatra méltó.Azt a töltött oldalast koszorúként képzeljük el, vagy valami titkos módszerrel a dagadóhoz hasonlóan felszúrta?