Először is, ez a majomkenyér nem az a majomkenyér, amit eddig például én ezen a néven ismertem, s amelyet családunkban népszerű süteményként tartunk számon. Vagyis nem a kekszes-mazsolás-kakaós rúdról van szó. Szívem szerint inkább nevezném mozaik kalácsnak, de azt hiszem, azzal más nemzetek gasztronómiai érzületét sérteném meg. Hát mit tegyek, ez a neve, kész. A receptet az egyik kedvenc angol nyelvű oldalamról, a cookingbread.com-ról hoztam, de kicsit változtattam rajta. És valami fantasztikus végeredményt kaptam: üdítő, finom, citromos kalácsot, amely hipp-hopp elfogyott.
Hozzávalók a tésztához:
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
3 ek cukor
1 tojás
5 dkg vaj
csipet só
1 citrom lereszelt héja
50 dkg liszt
a töltelékhez:
1 tojás
2 dl tejföl
4 ek cukor
fél citrom leve
a máz:
a másik fél citrom leve
porcukor
Először bedagasztottam a tésztát: a kenyérsütő üstjébe tettem a langyos tejet a cukorral és az élesztővel, amikor felfutott, beletettem a többi hozzávalót, és a sütemény programon (ami nem húzza az időt előmelegítéssel) 10 perc alatt összekevertettem. A lisztet úgy kell hozzáadni, hogy olyan tésztát kapjunk, ami szépen gömbölyödik, és ha megtapogatjuk a tetejét, nem ragad. Duplájára hagytam kelni.
Ezalatt a tojást szétválasztottam, felvertem a fehérjét. A sárgáját jól kikevertem a cukorral, majd hozzáadtam a tejfölt és a citromlét, és beleforgattam a tojásfehérje-habot. Az eredeti recept krémsajtot, cukrot és citromlét ír, de a helyzet az, hogy nem volt itthon krémsajt, ezért így oldottam meg a sűrű krémet.
A megkelt tésztát a munkalapra borítottam, 1 centi vastagra nyújtottam, majd egy pizzavágóval felvágtam kb. 1,5 centis csíkokra, aztán keresztben is ugyanígy, hogy kis kockákat kaptam, amiket megszórtam liszttel, hogy ne ragadjanak össze. És itt kihagytam egy lépést: a kockákat olvasztott vajba kellett volna forgatni (úgy, mint az aranygaluskánál), amit én, bevallom, elfelejtettem (pedig az aranygaluskából érettségiztem…:)) Persze, most írhatnám azt is, hogy szándékosan tettem, mert azt akartam, hogy a tésztadarabok a kalácsban szépen összesüljenek, de véletlenül sikerül így; én mindenestere nem bántam.
Kivajaztam a nem egészen kuglófformámat, és szórtam bele egy sort a kockákból, majd elterítettem rajta a krém felét. Újabb sor jött, újabb adag krém, és a végén elosztottam a maradék kockákat.
Langyos sütőben 25 percig kelesztettem, majd 180 fokon nagyjából 50 perc alatt megsütöttem.
Kiborítottam a formából, és hűlni hagytam. Közben összekevertem a fél citrom levét annyi pocukorral, hogy sűrűn folyós masszát alkossanak, és ezzel még megöntöztem a tésztát.
Aki szereti a citromos édességeket, ezt a kalácsot feltétlenül próbálja ki! Belül a kis kockák a sülés során magukba szívják a citromos krémet, ezt az ízt még kívülről is megtámogatjuk egy kis fondant-nal… Hihetetlen, komolyan.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Fú anyám, ez igen! Én tiroli almás rétesből érettségiztem 🙂
Az sem rossz…:))
Ez veszélyes 🙂 Mindenesetre mentettem – szeretem a kockázatot :-)Niki
Nagyon tetszik nekem is, mindenképpen kipróbálom. Nekem egy mexikói változat van fent a receptjeim közzött, az egy kakaós-diós változata a majomkenyérnek.
Niki, érdemes, tényleg nagyon jó!Lúdanyó, néztem ám nálad! Kicsit körülnéztem majomkenyér-ügyben, hogy nálunk milyen elterjedt – nem ástam túl mélyre, de nálad és Grenadine-nél megtaláltam a receptet. Érdekes, hogy a tiédbe 4-5 tojás is kellett – biztosan úgy van, hogy ahány ház, annyi majomkenyér.