Amint arról korábban már itt-ott tettem említést, dacára annak, hogy nem vagyok zsidó, bizonyos zsidó ünnepeket meghatározóaknak érzek az életünkben, vagy inkább úgy mondanám, olyan, mintha belénk lennének kódolva.
kb. 50 deka lisztet
a töltelékhez:
1 kiló almát meghámozva, lereszelve, mézzel és fahéjjal megpárolva
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőbe tettem, összekevertettem jó alaposan. A lisztet mindig addig adagolom hozzá, amíg azt nem látom, hogy a tészta szépen gömbölyödik, ha megtapogatom a tetejét, nem ragad. Duplájára kelesztettem.
Amíg kelt, elkészítettem az almás-mézes-fahéjas tölteléket, majd a munkaasztalra bortottam a tésztát, négy egyforma cipóra osztottam. Tíz percig megint békén hagytam, mert sokkal könnyebb úgy nyújtani – ennek a titka, úgy tudom, a sikérszálak megnyúlása, ami a kelés során következik be.
Szóval, a négy cipóból négy hosszú, 50 centis keskeny téglalapot nyújtottam, a közepükön szépen elosztottam hosszában a tölteléket, majd felcsavartam a csíkokat, ígyekeztem elzárni a töltelék útját kifelé, ezúttal tökéletesen sikerült is. A hurkákat megkentem vajjal, és megszórtam fahéjas cukorral; ezután Fűszeres Eszternél látott módon összefontam. Ahhoz képest, hogy először próbáltam, egész jó lett. 50 fokos sütőben 25 percig kelesztettem, majd 190 fokon kb. 45 perc alatt megsütöttem.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)