Mai Móni

Kéksajtos gombaragu házi szélesmetélttel

Vaterás vásárlásaim vegyes érzelmeket hoznak elő belőlem; de amennyire pórul jártam a fagyigéppel, annyira jó vásárt csináltam az Atlas tésztakészítővel. Már többször emlegettem, hiszen készítettem vele lasagnát, szélesmetéltet, spagettit, és elmondhatom: kezdek rutinos lenni. Most már az egész tésztagyártási hadművelet sem tart olyan sokáig, úgyhogy egyre többször veszem elő a gépet.
Ma szélesmetéltet gondoltam ki a kéksajtos gombaraguhoz, és hogy legyen ideje a tésztának száradni, 9 órakor összegyúrtam 30 deka lisztet három tojással, sóval és borssal.

A tésztát három részre osztottam, és először a gép sima nyújtó részén (amelyiken a lasagna tészta is készül) küldtem át, előbb a legvastagabb, 1-es, aztán a 4-es, majd a 6-os fokozaton, így vékonyítottam szépen türelmesen. A hosszú tésztalapokat megliszteztem, egymásra fektettem, és 7 centinként elvágtam. Ezután ráraktam a gépre a szélesmetélt-vágó fejet, és a lapokat egyenként áttekertem rajta. A szélesmetélt-halmot a lisztezet munkalapon szétterítettem, és hagytam, hadd száradjon.
A ragunak jóval később álltam neki, nagyjából húsz perc alatt elkészül.

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
kb. 50 deka gomba
fél citrom
2 tk mustár
2 dl főzőtejszín
2 dl tejföl
10 deka kéksajt
tárkony
só, bors

A hagymát felaprítottam, és eg magas falú serpenyőben kevés olajon megdinszteltem. Hozzáadtam a gombát, rácsavartam a fél citrom levét, sóztam, borsoztam, és hagytam, hadd fője el a saját leve jórészét. Tíz perc kellett hozzá nagyjából;  ekkor belekevertem a mustárt, majd felöntöttem a tejszínnel, a tejföllel, megszórtam a tárkonnyal. Amikor felforrt, belemorzsoltam a sajt felét, és elzártam a gázt.
Kifőztem a tésztát sós forró vízben – sokkal hamarabb megfő, mint a bolti szárított -, tányérokra adagoltam, mertem rá a mártásból, és morzsoltam a tetejére még egy kis sajtot. Ha nem fogyott volna el a múltkor, most még pirítottam volna  a tetejére egy kis durvára vágott diót. 

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Wise Lady says:

    Ez finom lehetett. Éppen most gondoltam rá, hogy kihasználatlan a tésztagépem, de most már elő fogom venni én is a te hatásodra 😀

  2. Maimoni says:

    Először olyan sokáig elszórakoztunk a gyártással, hogy egy darabig elő sem vettem a gépet. Aztán nem volt otthon tészta, lusta voltam elmenni a boltba, úgyhogy újra nekiduráltam magam – és rájöttem, hogy előzőleg mit csináltam rosszul. Most meg már sitty-sutty megy a dolog…:)

  3. Chef Viki says:

    A mindenit!Szuper a gombaragud, s hozzá házitészta! Itt ájulok el 🙂

  4. Eszter says:

    Nekem van egy tésztagépem már vagy 1 éve, de még soha nem használtam, itt az ideje. :DCsak annyit hiányolok ált. a leírásokból (van, ahol írtad, meg egyértelmű), hogy hány személyre szólnak, ti hányan ettétek.Nem szeretnék se keveset, se túl sokat csinálni (bár ez utóbbi még mindig jobb).

  5. Maimoni says:

    Eszter, igazad van…ez tényleg hiányzik. Általában hatunknak készítem az ételt,a jövőben erre odafigyelek…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!