Mai Móni

Ez nudli…

A nudli készítésnek alapvetően kétféle változata ismert. Az egyik – és biztos vagyok benne, hogy ez a gyakoribb – hogy az ember elmegy a boltba, kivesz a fagyasztópultból egy félkilós csomagot, amelynek a tartalmát otthon forró vízbe zuttyantja, pirított morzsára kiszedi, összekeveri, tányérra teszi, porcukorral meghinti.
A másik, és amit most részletesen is taglalok, az a házi készítésű nudli.

Ami pedig ehhez szükségeltetik:
1 kiló krumpli
30-40 dkg liszt
1 tojás
1 kanál búzadara
3 dkg zsír
zsemlemorzsa
A krumplit héjában megfőzzük. Én kuktában szoktam, így a leggyorsabb, és nem is fő szét. (Ha valaki bölcsen előre tervez, akár előző nap kipipálhatja ezt a műveletet.) Ezután áttörjük, összekeverjük a többi hozzávalóval. Addig adagolunk hozzá lisztet, amíg a tészta ragadós csiriz; ha már kényelmesen lehet vele dolgozni, jól meglisztezett gyúródeszkára, munkalapra – ki hogy szokta – borítjuk.Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd mondjuk egy pizzavágóval kisujj-szélességű csíkokra vágjuk, a csíkokat pedig nagyjából kétcentis darabokra. És most jön a babra munka.
De előtte tegyünk fel egy fazék vizet a tűzhelyre, és pirítsuk le a zsemlemorzsát. Ez utóbbi műveletet én úgy végzem, hogy előveszem a vastagfalú serpenyőmet, kevés olajat öntök bele, és amikor elég forró, hozzáöntöm a zsemlemorzsát – ennyi nudlihoz nagyjából 25 dekát. Folyamatosan kevergetem, és amikor elkezd pirulni, elzárom a gázt: ezek a vastag fenekű edények jól tartják a hőt, és a zsemlemorzsa még éppen a megfelel színűre pirul, ha így járok el – egyébként megég.
Na szóval, miközben a vizünk melegszik, minden egyes kétcentis nudlidarabot a (folyamatosan) lisztezett munkalapon a tenyerünk alatt végighengergetünk. Ne törekedjünk arra, hogy egyformák legyenek, különben még azt hiszik, hogy bolti, és a kutya nem fogja értékelni azt a fáradságos munkát, amit belefektettünk ebbe az egyébként roppant egyszerű ételbe.
Szóval, amire az egyharmadával készen vagyunk, talán a vizünk is felforrt: dobjuk bele ezt az adagot, és amíg feljönnek a tésztáink a víz tetejére (egy-két perc) gyártsuk a többit.
A szűrőkanállal kiszedett nudlit öntsük a pirított morzsába, tegyük rá a fedőt, és rázzuk jól össze. Aztán vegyük le a fedőt, mert különben a párától szétázik az amúgy finom és ropogós morzsa. Lehetőleg így, frissen tálaljuk, porcukorral megszórva.
Sokan szeretik a nudlit, porcukros darált mákba forgatva, így is érdemes kipróbálni.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. trinity says:

    Én a 2. verzióra szavazok:) Mákkal, cukorral és szilvalekvárral…

  2. Chef Viki says:

    Vagy sósan! Párolt káposztával, vagy juhtúróval, sima túróval, pici szalonnapörc…

  3. Maimoni says:

    Nem hangzik rosszul… Egyszer kipróbálom!

  4. Mi mindig sajttal esszük, és picit másképp készítem. Majd szólok, ha írok róla. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!