Túrós táska, lekváros kifli

Túl vagyunk az első, funkcióját visszanyert hétvégén – merthogy a nyáron a hét napjainak semmi jelentősége nem volt. Mintha két és fél hónapon át csak szombat és vasárnap váltotta volna egymást. Most viszont már péntek délelőtt éreztem, rövid volt ez a hét, még nem pihentem ki, amit ki kellett volna…

Hogy fáradtságomat kissé levezessem, tegnap este elhatároztam, túrós batyut sütök. Annyira finom lett, hogy alig bírom visszafogni magam, ott kelleti magát az asztalon, én meg pont elhatároztam megint, hogy mától… khm… szóval, kicsit fogyni szeretnék. Hogy aztán most sikerül-e tényleg megvalósítanom, majd kiderül; ezt a receptet viszont leírom, mert tökéletes süteményeket eredményezett.
Hozzávalók
a tésztához:
3 dl tej
2 tojássárga
2,5 deka élesztő
2 ek cukor
7 deka vaj
csipet só
35 deka sima liszt
25 deka rétesliszt

A kenyérsütőbe öntöttem a langyos tejet, belemorzsoltam az élesztőt. Pár perc múlva – amikor az élesztő felfutott – hozzáadtam a többi belevalót, és elindítottam a gépet. Az enyém a “sütemény” programon indul azonnal, nem melegítgeti elő magát, és kb. tíz percig szoktam hagyni dolgozni, utána lekapcsolom. Most is így tettem; bent a gépben hagytam duplájára kelni a tésztát.

Közben elkészítettem a masszát, amihez kellett:
30 deka túró
1 tojás
10 deka cukor
1 vaníliás cukor
1 ek búzadara
ízlés szerint mazsola

A megkelt tésztát kinyújtottam, nagyjából 10×10 cm-es négyzetekre vágtam, a közepére tettem a töltelékből, mejd a sarkakat összecsippentve próbáltam úgy összezárni, hogy sütés közben se nyíljon szét. Ez általában nem sikerül tökéletesen, de a gríz miatt a töltelék szerencsére nem folyik ki. 40 fokos sütőben pihentettem a batyukat húsz percig, majd lekentem őket tojással, 180 fokra állítottam a hőfokot, és újabb húsz perc múlva már készen is voltak.
Maradt egy adag tészta még, amibe nem jutott túró. Ezt kör alakra nyújtottam, nyolc cikkre vágtam. A cikkek felső szélének közepére tettem egy kevés szilvalekvárt, majd felcsavartam őket – így lett belőlük kifli. A továbbiakban ugyanúgy készült, mint a batyu.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »