Amint arról írtam, nyár elején meghalt anyósom, aki sokoldalú, művelt hölgy volt. Pedagógusként vonult nyugdíjba, majd szárnyra kapott mint költő és író. Irodalmi örökségét húga vette gondozásba, én pedig az íróasztala egyik fiókjában találtam egy zacskó fecnit. Feltépett borítékok hátoldalain, kis jegyzetlapokon rengeteg recept, néhol közbeszúrva egy-egy verssor, sőt, versszakok is… Most végre átnéztem a cetliket, és úgy döntöttem, végigfőzöm őket. Hiszen azért jegyezte le ezeket az ételeket, a készítésük módját tőmondatokban, mert valahol kóstolta, ízlett neki, és meg akarta főzni nekünk.
De a többségét nem főzte meg. Volt néhány jól bevált receptje, ha összegyűlt a család, általában azok közül választott. Sokat viccelődtünk azon, ahogy főzött, általában felrobbantotta a konyhát. Amihez elég lett volna két edény, négyet használt, ami jó szervezéssel egy óra alatt összehozható, azzal neki elment a délelőttje… De örömmel és szeretettel készülődött, és mint egy tyúkanyó, úgy járkált körülöttünk, hozta-vitte az edényeket.
Nos, olyan receptek vannak itt, mint például sajtos lepény, parajkrokett, kukorica kapitány (!), töltött túrógombóc, terefere csirke, spárgás csirkemell-csíkok, görög krémes, krakkói sajtleves, marosmenti pulykamáj, burgonyás palacsinta, ünnepi gesztenyefánk, pozsonyi béles, burgonyás palacsinta, krumplilakoma, finom túrós lepény, tarkedli, tőkehalfilé mentás szószban, kefírkrémes torta, 2 emelet boldogság, csirkemell anyának, elefántkönnycsepp, vörösboros fokhagymás fácán.
Hát majd igyekszem.
A könyves fotó innen.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Hajrá, húzzál bele! Bármelyik szebb csengésű a fülemnek, mint az, hogy rattatouli. :))
Az valóban nincs a listáján…:))De van azért jópár – az ő számára egyérteműen – “modern” fogás.
Vicces, de az én nagymamámnak is van két “szakácskönyve”, amit az ő anyja kezdett el írni, valamikor 1900 körül. És ami a vicces, hogy bár iszonyat finoman süt-főz, tényleg csak kb 15-20 étel, és sütemény “pörgött” a köztudatban, ezekből szelektálva főzött, sütött ránk. Ünnepekkor, alkalmakkor mindig ugyanaz volt a menű. Azért volt, mert most volt 91 éves, így már tehermentesítjük, és mi főzünk helyette, amit viszont botrányosan rosszul visel. Ott sertepertél a konyhában, nem bírja ki, hogy ne csináljon semmit. Az ünnepi menű nálunk mindig ugyanaz volt: húsleves, sóskaleves, vagy sajtleves, rántott hús sertésből, pulykából párizsiasan és rántva, rizs, krumplipüré, hagymás krumpli. Uborka és paradicsomsaláta. És persze mindig volt rakottpiskóta, kávékrém és aprósütemény. Amíg bírta, addig karácsonyra kb 30 rúd bejglit sütött a családnak, palacsintából meg sem állt 100 db alatt. Augusztus 24én volt 91 éves, múlt szombaton ünnepeltük családilag. És most sírvafakadtam, úgyhogy befejeztem, és elnézést, hogy hosszú voltam. Várom az anyósod receptjeit, sok sikert hozzájuk!
Jó egészséget a nagymamádnak! Szuper, hogy még mindig ilyen aktív. AZ én apai nagymamám most volt 78 éves, ő nagyon jól, és még mindig naponta főz. Majd az ő receptjei közül is hozok ide, pl. a jó kis gyerekkori kedvecemet, az öntött kiflit.
Én alig várom a kukorica kapitányt! 😀
Én csináltam külön blogot anyu receptes füzetének. A szakácskönyveiben sajnos nem jelölte be, hogy mik voltak a család kedvencei. Hihetetlenül jó érzés, amikor megsütök a füzetéből valamit és elkezd rémleni, hogy jé, mintha ezt sütötte volna nekünk otthon és mennyire szerettük. Jó, hogy nem keveredett el a füzete. Jó böngészést és kitartást!
Ó, füzet, az nincs!! Van helyette rengeteg cetli, amit győzök kibogarászni… de ki fogom:)
Hú, csuda izgalmas receptek! Lehet közülük csemegézni bőven!!!
Nos, az elsővel el is készültem!