Világbajnok szilvalekvár – no adalék, minimális cukor

Egyszer régen valaki beszélt nekem a sütőben készülő szilvalekvárról, hogy az milyen húha…, de aztán gyors iramban kettőt költöztünk, majd megszületett négyes számú gyermekünk is, és a lekvársütés elmaradt. Utána meg már nem is jutott eszembe többet.
Mígnem most Cserke ajánlotta viszonylag egykedvűen olvasói figyelmébe, hogy ha nincs kedvük kevergetni, órákon át figyelgetni a szilvát, süssék sütőben.
Hát én kipróbáltam, és azt mondom, ennél jobbat még nem ettem.
A legnagyob munka vele a szilva kimagozása. Ez sokáig tartott, ráadásul az egyik mag csúnyán el is vágta a jobb kezem hüvelykujját. A bal kezemen én vágtam el egy nappal korábban; ez a két sérülés meglehetősen nehezítette a dolgot, de elkészültem. A legnagyobb fazekamat raktam tele a felezett gyümölccsel, és Cserke javaslatának megfelelően először előfőztem. Ennél a műveletnél öntöttem rá nagyjából 30 deka cukrot, így sokkal hamarabb levet eresztett. Ekkor még sűrűn kevergettem, aztán amikor forrt, fogtam a fazekat, beraktam a 110 fokos sütőbe, és 7-8 órán át ott is hagytam. Nem kell többet megverni! Közben egyszer, úgy két óra után lemertem róla majd’ egy liternyi levet, ez sütihez, gyümölcsleveshez kiváló.

Amikor úgy láttam, hogy most már tényleg jó, üvegekbe töltöttem, lezártam, az üvegeket fejtetőre állítottam öt percre, aztán visszafordítottam. Vártam, hogy beszívódjon a lapkán a nyomogatható középrész (ami igazolja, hogy vákuum képződött ott belül), de ez nem történt meg. Sebaj, rémlett, hogy sokszor a hűlés folyamatában következik be; így aztán beraktam az üvegeket a téli paplanok közé, és másnap reggel megnyugodva tapasztaltam, hogy a vákuumozódás végbe ment.
Igazi, gyümölcsízű lekvár, az összes szilvához ezt a viszonylag elenyésző mennyiségű cukrot adtam, aminek jórészét szerintem le is mertem a lével együtt. Mégis elég édes lett, mert – amint arra Cserke is kitért – a sütés sokkal jobban kihozza a gyümölcs édességét.
Segítségként: valahol azt olvastam, hogy ahány kiló a szilva, annyi órán át kell sütni. Az előforralással a sütési idő rövidíthető.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »