Egyszer régen valaki beszélt nekem a sütőben készülő szilvalekvárról, hogy az milyen húha…, de aztán gyors iramban kettőt költöztünk, majd megszületett négyes számú gyermekünk is, és a lekvársütés elmaradt. Utána meg már nem is jutott eszembe többet.
Mígnem most Cserke ajánlotta viszonylag egykedvűen olvasói figyelmébe, hogy ha nincs kedvük kevergetni, órákon át figyelgetni a szilvát, süssék sütőben.
Hát én kipróbáltam, és azt mondom, ennél jobbat még nem ettem.
A legnagyob munka vele a szilva kimagozása. Ez sokáig tartott, ráadásul az egyik mag csúnyán el is vágta a jobb kezem hüvelykujját. A bal kezemen én vágtam el egy nappal korábban; ez a két sérülés meglehetősen nehezítette a dolgot, de elkészültem. A legnagyobb fazekamat raktam tele a felezett gyümölccsel, és Cserke javaslatának megfelelően először előfőztem. Ennél a műveletnél öntöttem rá nagyjából 30 deka cukrot, így sokkal hamarabb levet eresztett. Ekkor még sűrűn kevergettem, aztán amikor forrt, fogtam a fazekat, beraktam a 110 fokos sütőbe, és 7-8 órán át ott is hagytam. Nem kell többet megverni! Közben egyszer, úgy két óra után lemertem róla majd’ egy liternyi levet, ez sütihez, gyümölcsleveshez kiváló.
Amikor úgy láttam, hogy most már tényleg jó, üvegekbe töltöttem, lezártam, az üvegeket fejtetőre állítottam öt percre, aztán visszafordítottam. Vártam, hogy beszívódjon a lapkán a nyomogatható középrész (ami igazolja, hogy vákuum képződött ott belül), de ez nem történt meg. Sebaj, rémlett, hogy sokszor a hűlés folyamatában következik be; így aztán beraktam az üvegeket a téli paplanok közé, és másnap reggel megnyugodva tapasztaltam, hogy a vákuumozódás végbe ment.
Igazi, gyümölcsízű lekvár, az összes szilvához ezt a viszonylag elenyésző mennyiségű cukrot adtam, aminek jórészét szerintem le is mertem a lével együtt. Mégis elég édes lett, mert – amint arra Cserke is kitért – a sütés sokkal jobban kihozza a gyümölcs édességét.
Segítségként: valahol azt olvastam, hogy ahány kiló a szilva, annyi órán át kell sütni. Az előforralással a sütési idő rövidíthető.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Szoktam én is így készíteni a szilvaízet, de mindössze két órát hagyom a sütőben. Zselatinos leve képződik és a felezett szilvaszemek egészben maradnak. Nagyon finom. Néha teszek rá egy kis rumot is. :)P.S.: újabban így írom alá, hogy senki ne tévesszen össze a másik Alizzal, aki régebbi a bloggerkedésben mint én. 🙂
Köszi az ötletet,,,ugyis akartam szilvalekvárt kreálni,,,most a változatosság kedvéért így fogom:)
Alíz, két óra alatt zselatinos lé? Csak úgy, vagy adsz hozzá valamit?Hanna/Jázmin, ha nem a túlcukros lekvárokért rajongsz, akkor ez nagyon ízleni fog!
Csak úgy, de a kiló gyümölcshöz hozzáteszem a legalább 60 dkg cukrot. 🙂
A héten rám is vár…Majd felhasználom a tapasztalatokat!!!
A viszonylagos egykedvűség:) oka, hogy már hosszú évek óta így csinálom, már igazán nem újdonság.Cukrot én csak a legvégén teszek bele, és csak ha nagyon muszáj, mert könnyebben odaég tőle.És az ahány kiló annyi órát cáfolom, nekem a mostani 12 kb. 6 óra alatt lett készen. Szerintem szilvája válogatja, mekkora a nedvességtartalma.Nekem most fele besztercei fele nagyszemű volt.És kezdődik a suli, fellélegezhetsz:)Én sem bánom…
Ó igen, csodálatos nap ez a mai…:)))
Én is így készítettem szilvalekvárt.
Én nem szoktam cukrot tenni a szilvalekvárba, csak akkor ha nem nagyon édes a szílva. Ecetes módszerrel főzöm, most a tisztán mért 13 kg szilvához kb másfél kg cukrot tettem. Olyan lett a lekvárom, hogy szinte szeletelni lehet. Tartósító sincs benne.
Hát, ez a szilva nekem is volt összesen 15 kiló, két adagban főztem/sütöttem, nagyjból hatvan deka került így bele. Azt is azért önöttem rá, mert így sokkal hamarab levet eresztett.
Kedves Móni! A rugelach-ba is így készül a szilvalekvár? Mennyei (a tészta is természetesen,de a lekvár is a legjobb benne,amit valaha ettem,pedig nem tartozott sosem a kedvenceim közé a szilva), s kipróbálom a receptet,ha arra a végeredményre számíthatok! köszönöm,Antónia
Kedves Antónia, kétfélét használunk, amikor elfogy a sajátunk, és még nem főzünk, akkor az Aldi szilvalekvárjával töltjük a rugelachot, ajánlom kipróbálásra, nagyon jó.