Kelt palacsinta

Az ember azt hiszi, hogy ha valamiben, hát palacsinta kérdésben tényleg otthon van, aztán kezébe kerül egy újság, és romba dől benne minden. Kiderül, hogy amit ő a palacsintáról tudni vélt, az a valóságnak csupán egy szelete. Azon kívül van ott még néhány.

Mert a klasszikus palacsintán kívül a Nők Lapja Konyha júniusi számának Fakanál mellékletében Papp Emese felvonultatja az amerikai, és az élesztős palacsintát is. Itt volt az ideje ez utóbbi kipróbálásának. Mivel mostanában sok édeset ettünk, a tésztát ezúttal sós töltelékkel tálaltam.

Tehát, az élesztős palacsinta receptje a következő:

3 tojás

1,5 dkg élesztő

2,5 dl langyos tej

25 dkg liszt

1 dl víz

1 csipet só

1 ek cukor

3,5 dkg olvasztott vaj

(Mivel ebből a mennyiségből kb. 12 darab lesz csak, én helyből dupláztam a mennyiségeket, kivéve a cukorét. Ja igen, és a tojással is csaltam, de csak egyet.)

A langyos tejben elkevertem a cukrot, a sót, belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni. Hozzáadtam a tojásokat, a lisztet, a vajat, simára kevertem, és ezután öntöttem bele a vizet. Nagyjából egy órán át hagytam kelni, majd a szokásosnál kicsivel vastagabb palacsintákat sütöttem belőle. Nem mondom, hogy eztán már csak ilyet sütök, de bizony sajnálom, hogy korábban még nem próbáltam! Sokkal finomabb a tészta, kicsit a fánkra emlékeztet, és az állaga később sem lesz nyúlós.

A töltelék a következő volt:
olajon megdinszteltem egy fej hagymát, rádobtam nagyjából húsz deka darált mangalicasonkát (azért voltam kénytelen ledarálni, mert már egy kicsit kiszáradt, és vágni nem nagyon lehetett), egy kicsit tovább pároltam. Hozzáadtam húsz deka fagyasztott zöldborsót, és amikor ez is puha volt, megszórtam két evőkanál liszttel, felöntöttem annyi tejjel, amennyivel jó sűrűre főtt. Sóztam, borsoztam, és elzártam alatta a lángot. Amikor a palacsintába töltöttem, sajtot is reszeltem rá, így tekertem fel.
Tálalásnál tejfölt és még sajtot adtam hozzá.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »