Az ember azt hiszi, hogy ha valamiben, hát palacsinta kérdésben tényleg otthon van, aztán kezébe kerül egy újság, és romba dől benne minden. Kiderül, hogy amit ő a palacsintáról tudni vélt, az a valóságnak csupán egy szelete. Azon kívül van ott még néhány.
Mert a klasszikus palacsintán kívül a Nők Lapja Konyha júniusi számának Fakanál mellékletében Papp Emese felvonultatja az amerikai, és az élesztős palacsintát is. Itt volt az ideje ez utóbbi kipróbálásának. Mivel mostanában sok édeset ettünk, a tésztát ezúttal sós töltelékkel tálaltam.
Tehát, az élesztős palacsinta receptje a következő:
3 tojás
1,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
25 dkg liszt
1 dl víz
1 csipet só
1 ek cukor
3,5 dkg olvasztott vaj
(Mivel ebből a mennyiségből kb. 12 darab lesz csak, én helyből dupláztam a mennyiségeket, kivéve a cukorét. Ja igen, és a tojással is csaltam, de csak egyet.)
A langyos tejben elkevertem a cukrot, a sót, belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni. Hozzáadtam a tojásokat, a lisztet, a vajat, simára kevertem, és ezután öntöttem bele a vizet. Nagyjából egy órán át hagytam kelni, majd a szokásosnál kicsivel vastagabb palacsintákat sütöttem belőle. Nem mondom, hogy eztán már csak ilyet sütök, de bizony sajnálom, hogy korábban még nem próbáltam! Sokkal finomabb a tészta, kicsit a fánkra emlékeztet, és az állaga később sem lesz nyúlós.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Szia!Az én nagyim mindig kelt palacsintát készitett nekünk dios-lekváros izesitéssel.Imádtuk és mivel vastagabb a tészta nem kellett tul sokat sütnie sem hogy kielégitse az unokák igényeit.
Igen, ez tényleg így van: a legnagyobb étvágyú is csak másfél palacsintát bírt legyűrni…
Hú, ezt akkor feltétlenül ki fogom próbálni! De azért én is duplázom majd, hátha marad másnapra…
Kb. 10 éve sütöttem ilyesmit-azóta elfelejtődött…Kösz a tippet!!!!
Én még soha… És nem is értem, hogy lehet. Nagyon finom, sokkal jobb, mint a klasszikus tészta – ekem legalábbis most jobban tetszik…
Szia! Az én nagyim is mindig kelt palacsintával kápráztatta el az unokáit és az egész családot 😀 Ő túróval szokta tölteni, ami túró, vaniliáscukor, cukor , mazsola, egy tojás, és reszelt citrom héjjal készült. 😀 Én a tésztába szoktam még gyümölcsöt reszelni, amilyen épp van itthon ez lehet körte, alma , banán. Nagyon finom mikor belesül.