Sokat hallottam már itt-ott a mangalicáról, amelyről dallamos nevén kívül annyit sikerült megjegyeznem, hogy jóval egészségesebb, mint a piacon uralkodó sertésáru, illetve hogy hungarikum, mégis, botor módon majdnem hagyták kipusztulni.
Az alábbi korrekt összefoglalót itt találtam, Kovács Ildikó dietetikus, élelmiszermérnök készítette. Tehát:
1. A mangalica ősi magyar zsírsertés. Kis testű, vékony csontozatú, s gyaluforgácsszerűen göndörödő szőrköntös takarja. Négy színváltozata volt. A legelterjedtebb a szőke, de vörös változata is van, míg a fekete mangalica már kipusztult. Értékét a takarmánnyal szembeni igénytelensége, edzettsége és ellenállóképessége adta.
2. Az őshonos magyar sertésfajtának tekintett mangalica száz éve még Európa legjobb sertésének számított, majd a hústermelés fokozására irányuló mennyiségi szemlélet következtében 1990-re a kihalás szélére került, egyedeinek száma az elmúlt két évtizedben száz és ötszáz közöttire csökkent. A fajta megmentése, a teljes kipusztulás megakadályozása érdekében 1976-tól állami támogatás segíti a génrezervátumokban a fajtamegőrző munkát.
3. Ausztriában és Svájcban a mangalicát csupán amolyan hobbiállatként tartják, s általános nézet, hogy gazdasági szempontból értéktelen. Hazánkban sem becsüli sokra a közvélemény, ugyanakkor 1999-ben Németországban az év sertésévé választották e fajtát.
5. A mangalica zsiradékának a többi sertésfajtáéhoz képest nagyobb olajsavtartalmát és kisebb telítettzsírsav-tartalmát nem minden kísérlet igazolta. Figyelemre méltó ugyanakkor a vitamin- és ásványianyag-tartalma: húsa több tiamint, riboflavint, vasat, cinket és rezet tartalmaz mint a hússertésé. A mangalica májának nemcsak az összes, hanem a hemvastartalma is nagyobb, mint az ipari fajtáké.
6. A nagy izombeli zsírtartalom és annak finom, egyenletes, márványos eloszlása kedvező az élvezeti érték (ízletesség, lédússág, porhanyósság) szempontjából, s összességében kiváló steaktulajdonságot jelent. Márványozott húsából és szalonnájából minőségi termékek (hosszú ideig érlelt sonka és szalámi, pecsenyehúsok, kenyérszalonna) készíthetők.
7. Ki emlékszik már rá, hogy a Pick és a Hertz szalámi, a csabai és a gyulai kolbász világhírét a mangalica alapozta meg? A mangalicakolbász enyhén csípős, paprikás, füstölt szárazkolbász, amelynek ízére szüleink nosztalgiával emlékeznek. 2000-ben a Gyulai Húskombinát mangalica-termékcsaládja az OMÉK és a FOODAPEST kiállításon is első, illetve újdonságdíjat nyert.
8. Hivatalosan is nemzeti kincs lett a mangalica. 2004 áprilisában mindössze négy ellenszavazattal fogadta el az Országgyűlés a védett őshonos vagy veszélyeztetett, nagy genetikai értéket képviselő, tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról szóló határozatot. A határozat melléklete felsorolja a fajtákat, többek között a közismert szürke marhát, mangalicát és rackajuhot.
9. A Slow Food a tradicionális táplálkozás és a hazai ízek szeretetét, védelmét hivatott hirdetni. A hagyományok megőrzése mellett arra törekednek, hogy a helyi természeti értékek, különleges zöldség-, gyümölcs- és állatfajták, valamint őseink különleges receptjei ne tűnjenek el. A mozgalom védett élelmiszereket jelöl ki: hazánkban például a mangalicasonkát, amelyet tavaly decemberben mutattak be Olaszországban. (A gyors és egészségtelen gyorsbüfés [Fast Food-] divattal szemben született meg 1986-ban az olaszországi Slow Food-mozgalom, amely a lassú, élvezettel fogyasztott, a helyi termékekre épülő lakmározást hirdeti. A Slow Food-mozgalom csaknem negyvennyolc országban, mintegy nyolcvanezer részvevővel, hétszáz helyi érdekeltségű csoporttal működik a világban.)
10. Spanyolországban az őshonos, sok vonásában a mangalicára emlékeztető sertés combjából készül a fűszeres, sós tengeri levegőn pácolt serrano sonka, amelynek kilójáért 8000–12 000 forintnak megfelelő összeget is fizetnek az üzletekben. Az olcsó tartástechnológia és a termék magas ára bőségesen kárpótol a feleslegesen termelődő zsírért. Mivel a két fajta minden tekintetben hasonló, a spanyol szakemberek érdeklődnek a mangalica mint keresztezési partner iránt.
Mangalicás receptek innen-onnan:
Gombás rizottó mangalica szűzérmékkel
Joghurtos mangalica szűzpecsenye
Mangalica szűzérmék kék és füstölt sajttal csőben sütve
Mangalicakolbászos zöldségegytál
Aszaltszilvával töltött mangalicacomb
Aszalt paradicsommal és rókagombával töltött mangalica szűzpecsenye
Mangalicadagadó batátás töltettel
Grillezett mangalicatarja grépfrútmártással
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)