(Folytatás)
Gyógynövényként nyugtató, étvágygerjesztő, emésztésjavító, köptető, görcsoldó, epe- és vízhajtó hatása miatt alkalmazzák.
Fertőtlenítő hatásán túl illóolaja serkenti az immunrendszer működését, fokozza a fehérvérsejtek termelődését.
A C-vitamin mellett tehát mindig legyen otthon egy-két bokor kakukkfű!
Van-e ember, aki nem szereti a
tárkonyos ragulevest, különösen cipóban? Számomra ez a levesek királya. A tárkonyom (Artemisia dracunculus) még elég gyenge, egy hónapja ültettem, de szépen növekedésnek indult. A növény illóolajat (esztragolt), flavonoidokat és kumarinokat tartalmaz. Jó vesetisztító és epehajtó, de ismert étvágygerjesztő hatása. A népi gyógyászatban emésztést serkentőként használják, fűszerként elsősorban mártásokhoz, halételekhez, zöldségekhez, levesekhez, sültekhez, tojáshoz ajánlják.
A levendula (Lavandula officinalis (angustifolia)a virágboltos ajándéka volt, így került hozzám: amikor fűszernövény-palántákat válogattam, pár satnya növényt találtam egy eldugott sarokban. “Ha kell, az a cég ajándéka” – mondta a tulajdonos-eladó, és már csomagolta is a többihez a kókadozó zöldséget. Elültettem, megöntöztem, és pár nap múlva láttam, hogy friss hajtásokat hoz.
Hogy őszinte legyek, fűszerként soha nem használtam, leginkább a molyirtó szinonímájaként élt emékezetemben; viszont találtam levendulás csokimousse-t kosárban, illetve egy egész csomó levendulás receptet Kaldeneker György honlapján.
A növényt nyugtató, illatosító és emésztést elősegítő hatása miatt teák, fürdősók és más testápoló szerek készítésénél is felhasználják.
Illóolaja linalolt, linalilacetátot, cserzőanyagokat, rozmaringsavat, kumarinokat, flavonoidokat tartalmaz. Az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték. Olajával testüket masszírozták, szappant és fürdővizet illatosítottak vele. Később is évszázadokon keresztül ismerték, mint rovarölő, tetűirtó, izomgörcsöket oldó, fájdalomcsillapító, idegrendszert erősítő és rühesség elleni szert, használták továbbá ficam gyógyítására és fogfájás ellen – írja a kertpont.hu.
Illóolaja linalolt, linalilacetátot, cserzőanyagokat, rozmaringsavat, kumarinokat, flavonoidokat tartalmaz. Az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték. Olajával testüket masszírozták, szappant és fürdővizet illatosítottak vele. Később is évszázadokon keresztül ismerték, mint rovarölő, tetűirtó, izomgörcsöket oldó, fájdalomcsillapító, idegrendszert erősítő és rühesség elleni szert, használták továbbá ficam gyógyítására és fogfájás ellen – írja a kertpont.hu.
Na, és itt jön az én új kis kedvencem, a kerti ruta (Ruta graveolens). Egyszerűen megtetszett, és rémlett, hogy réges-régi (értsd: Czifray-féle) szakácskönyben olvastam hozzávalóként. Egészen különleges illatú növény, valamihez hasonlít, de nem bírok rájönni, mire. A fűszerkert.hu szerint:
“Szép kerti dísz, vagy napos helyen, teraszon mutatós cserepes növény. A friss levelei virágkompozíciókban is nagyon mutatósak. A szárított leveleket, terméseket száraz csokrok, egyéb kompozíciók készítéséhez is használhatjuk. A friss leveleket alkalmasak levesek, saláták, húsok ízesítésére, a gyökereket pedig a petrezselyem gyökeréhez hasonlóan levesek, párolt húsokhoz használhatjuk.” Ki fogom próbálni.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Úgy tudom, az oragánó a szárítással nyeri el az általunk oly jó ismert “olaszos” ízt. A friss oregánótól ezt hiába várod.:)
Pont ezt akartam írni, a friss oregánó messze nem hozza azt a színvonalat, mint a szárított!Úgyhogy szüreteld le, kösd csokorba, akaszd föl és pár nap múlva morzsold le. Így már sokkal jobb lesz.
Köszi! Amellett, hogy elfogadom, igazatok lehet, az első ültetésemnél, ha a levelet összemorzsoltam, zéró illatot éreztem. Semmit, tényleg. Maximum a fűre hasonlított. A mostaniból, ha összedörzsölöm, megszagolom, jellegzetes oregano illata van – még ha nem is olyan erős, mint a szárított.