Mai Móni

Nem veszek kínai fokhagymát!

Krónikus fokhagymahiány lépett fel az itthoni készletet illetően, mivel rengeteget használok belőle, viszont néhány napja csak kínait találtam az általam meglátogatott négy bolt polcain. Azt pedig nem veszek.
Sok mindenben megalkudtam már, de e téren makacsul tartom magam.
Ráadásul a vásárlónak szemfülesnek is kell lennie, mert azt hiszi, hármasával csomagolt makói fokhagymát tart a kezében, ott a hazai vállalkozó neve, aztán megfordítja a cetlit, és az áll rajta szégyenlősen, hogy “származási ország: Kína”.

Na nehogy már a lekvár tegye el a nagymamát.
Több, mint 7000 kilométer távolságból importálunk olyasmit, ami ebben a magyar földben is kiválóan megterem, főleg Makón! Hát mér’ pont a makói vállalkozónak kell a kínai szeméttel elárasztania az országot?
Azt ugye mindenki tudja, hogy a fokhagyma rendkívül egészséges, mindenféle bajokra jó, káliumot, B1-, B6-, C- és K-vitamint és szelént tartalmaz, jellegzetes illatát az allicin nevű olajtól nyeri.
Annak is most olvastam utána, hogy Magyarországon háromféle fokhagymát termelnek: az egyik a tavaszi, ezt tavasz elején ültetik el, és nyár végére lehet kiszedni a földből. Kisebb, mint az őszi fajta.
Az őszit októberben szokás ültetni, és tavaszra hajt ki. Többször megesett már, hogy télen beleszáradt a földbe; ilyenkor megnőtt a kereslet a kínai import iránt.
Az évelő évről évre kihajt. Ha hagyják nőni, egyre több gerezd lesz rajta, és mint a tulipán, oldalhagymát növeszt.
A Kínából importált fajták jellemzően nagyok, gerezdjei teltek. Ugyanakkor a magyar fokhagyma erősebb, ízesebb és nagyobb a tápanyagtartalma, mint a kínai importnak, ráadásul az illata is markánsabb. Amiről megismehető: a magyar fokhagymának alul “bajusza” van; a kínai ugyanott homorú és sima.
Állítólag ma 3000 család él fokhagymatermesztésből nálunk. Remélem, hamarosan több is lesz, a kínai szemetet meg nem veszi meg senki.
Felhasznált forrás: tudatosvasarlo.hu

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Mi sem vesszük meg! A makói trükkre akkor jöttem rá, amikor egy alkalommal megmaradt a lánoshoz készített sós-fokhagymás kenegetből. Reggelre bezöldült. Nem tudom, mitől, de a magyar fokhagyma sosem tett ilyet, a kínaival viszont más ismersöm is ezt tapasztalta.Én a hűtőben tartom a fokhagymát, így sokkal tovább eltart, és nem kerülök olyan kezelhetetlen helyzetbe, hogy ne legyen itthon! :-))))

  2. lúdanyó says:

    Én is így vagyok vele. Akkor inkább nem veszek fokhagymát. Valamiért a fokhagyma az a zöldség, amiből csak magyart vagyok hajlandó venni.

  3. Maimoni says:

    Ezzel én is pont így vagyok!

  4. trinity says:

    Én sem veszek, de el kell keserítselek titeket…Nézzetek körül a Tescoban pl. -álljatok meg 5 percre és figyeljétek,hányan teszik a kosarukba: sajnálatos…..

  5. Fruzska says:

    Nyáron csak sajátot használok. Idén is így lesz. Tele szoktam ültetni vele a kertet. Nem nagy igényű növény és imádom. Ha megérett, kiszedem, szárítom, és nagyon sokáig használható. Na ná, hogy nem vesszük meg:)Punk tum.:))))

  6. Limara says:

    Itt Makón is kínai van a boltokban…:(( szerencsére nekem az összes szomszédom termeli, így mindig jól el vagyok látva! :))

  7. Totál kiakadok, hogy mi minden szemetet beimportálunk kaja terén, ami itthon is megterem, előállítható, sőt régen még gyárai is voltak… Pl. cukorgyárak, malmok, stb. Valakinek bizonyára nem kicsit éri meg!A magyar ember elsősorban a bukszájához lojális, nem a magyar termékekhez 🙁 Sebaj, ha meg sem közelíti a magyar zamatát, amikor 10 Ft-tal olcsóbban lehet megvenni 🙁

  8. Maimoni says:

    Sajnos, igen. Ha kicsit lokálpatrióták lennének az emberek, ez a rengeteg multi nem virágozna így. Helyben maradna a pénz, helyi vállalkozók között forogna, így meg…

  9. Altair says:

    Én is a kicsi csököttet veszem a SPAR-ban. A tesókba meg nem járok. A múltkor csudabogárnak is nézett egy szegedi ismerős: “Hát, akkor hol vásároltok?”Megmondtam: Kisbolt két saroknyira, SPAR egy saroknyira, zöldséges a körúton és a Vásárcsarnok…Ami pedig Kínából jön (kivéve ruha és elektronikus cikk), azt tőlem megeheti a fene, én nem fogom… Ahol a csecsemőtápszerben is lehet méreg, ott bármi megtörténhet…

  10. szazala says:

    Az egyik gasztroblogban(vega)olvastam,és alkalmazom(nem egyedül a családban)sikerrel a következő fokhagymás praktikát:Minden reggel étkezés előtt egy gerezd fokhagymát langyos vízzel lenyelni(nem összerágni!!)Állítólag ízületi folyadék lesz belőle.Az biztos,hogy a térdemnek nagyon jót tett!!Saját termesztésűt használok!(Úgy-e nem baj,hogy ide írtam?!,talán kicsit kapcsolódik az írásodhoz)

  11. Maimoni says:

    Köszi, hogy ideírtad, kipróbálom, mert az én térdeimmel is gondok vannak!

  12. Böbe says:

    most kezdem csíráztatni a metélőfokhagymát! abszolúte magyar lesz 🙂

  13. Szygfa says:

    Én azt nem értem miért nem járnak piacra az emberek, ott a termelőktől lehet megvásárolni a biztosan friss árut. Jó tudom én idő hiány, csak így szerintem mi vásárlok tesszük lehetetlenné a termelőket. Én szeretem a piacot jó még így Budapesten is , szeretem ,ha megismernek tudják mit szeretek és igen a jó termelőknél sorban állás van .Viszont van valami gyerekkori élmény minden szerdán és szombaton. Üdv Krisztina

  14. Maimoni says:

    Nálunk Keszthelyen is szerda és szombat a piacnap, gyerekkoromban Veszprémben laktam, ott kedd-péntek. Sokáig nem merészkedtem a piacra pár negatív élmény után: egyrészt átvágtak, márészt zavarba jöttem a leszólítgatásoktól “vegyen ebből, kedveském”, mivel sokáig nem tudtam nemet mondani, illetve úgy éreztem, megsértem az árust, ha csak egyszerűen továbbmegyek. Ha megálltam, elvesztem. MIndenélét megvettem, mert sajnáltam a nénit.

  15. Maimoni says:

    Szazala, nagyon köszi!!!Holnap reggeltől próba indul!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!