Nemrég beruháztam egy olasz, Atlas márkájú tésztakészítő gépre. A Vaterán vettem 3000 forintért; tud lasagnát, cérnametéltet, szélesmetéltet és spagettit.
Elsőként akkor próbáltam ki, amikor épp vendégeket vártunk (mindenkinek azt javaslom, ne ilyen időpontot válasszon). Spagettit gyártottam rajta akkor, és az olasz tésztareceptet követtem: 10 dkg liszthez 1 tojás – így a fél kiló liszthez 5 tojást használtam fel. Hogy is fogalmazzam, kissé rusztikus lett. És kemény. A hűtőben, bolognai szósszal a nyakán másnapra viszont tökéletessé változott.
A nem éppen átütő erejű siker nem szegte kedvemet, ma szélesmetéltet készítettem, méghozzá rucola-pestosat. Vagy rukólapesztósat.
A pesztót pár napja turmixoltam kesudióból, dióból, rucolából és olívaolajból.
A tésztát most fél kiló lisztből, 3 tojásból és 3 teáskanál pesztóból, 1 teáskanál sóval gyúrtam össze, és kis segítségem átküldte a gépen. Kicsit szárítottuk egy szék háttámláján, majd kifőztem a hosszú csíkokat, és összekevertem a következő raguval:
apróra vágott szalonnát, fél fej vöröshagymát kicsit megpároltam, rádobtam némi csíkokra vágott sonkát, felöntöttem két hámozott-darabolt paradicsom konzervvel, belenyomtam 3 gerezd fokhagymát, és negyed órán át hagytam fedő alatt rotyogni. Sóztam, jócskán megszórtam bazsalikommal, pár deka Grana Padano sajtot reszeltem bele, és már tettem is hozzá a tésztát.
Aztán megkóstoltam.
És megnyugodva álltam fel az asztaltól; emiatt nem kell magyarázkodnom.
Ja, és “jó szórakozás volt” – amint azt Zsófi megjegyezte.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Légysz, írd meg majd a tapasztalatokat, turpisságokat a géppel kapcsolatban…Vágyakozom egy hasonlóra, de ahogy látom, a gyakorlat nem hátrány! De másodszorra már sikerrel vetted az akadályt, gratulálok!!!
Beszámolok majd a tapasztalataimról, egyelőre túl sokat nem tudok mondani, de gyakorolni fogok szorgalmasan…
Nekem is van ilyen gépem, de még az életben nem használtam – szégyen-gyalázat. :o) Pedig a nagymamámmal ipari méretekben készítettük a száraztésztát – külön tésztaabrosza volt a kanapéra, ő ott szárította.A gyrosom nem puffadt fel üregesre, de kézzel kellett dagasztanom, mert elfelejtettem, hogy leégettem a habverő/dagasztógép motorját. :o) Szóval újrapróbálom majd, mert így is nagyon finom lett.
Milyen keskeny 🙂 vagy csak úgy látszik?Nekem majdnem dupla a szélessége,régebben használtam 25 dkg liszthez 1 tojást,mostanában nincs időm rá.
Nem túl széles, tényleg… Nekem inkább az a gondom, hogy pl. a szélesmetélt is kissé vastag. Azt pedig bizonyára nem lehet állítani. Kipróbálom ezt a verziót is, amit Te mondasz.
Ha nem akarod, hogy mindenképp hosszú legyen a szélesmetélt, akkor nagyikám úgy készítette, hogy a kinyújtott tésztacsíkokat egymásra rakta és keresztben felvágva olyan széles lett a metélt, ahogy mi szeretjük. (0,7×10 cm) :o)
Köszi, majd várom a kipróbált ötleteket!!!
A vastagságát lehet állítani rajta.Próbáld ki,gondolom a tiéden is lehet…