Mai Móni

Tésztagyár

Nemrég beruháztam egy olasz, Atlas márkájú tésztakészítő gépre. A Vaterán vettem 3000 forintért; tud lasagnát, cérnametéltet, szélesmetéltet és spagettit.

Elsőként akkor próbáltam ki, amikor épp vendégeket vártunk (mindenkinek azt javaslom, ne ilyen időpontot válasszon). Spagettit gyártottam rajta akkor, és az olasz tésztareceptet követtem: 10 dkg liszthez 1 tojás – így a fél kiló liszthez 5 tojást használtam fel. Hogy is fogalmazzam, kissé rusztikus lett. És kemény. A hűtőben, bolognai szósszal a nyakán másnapra viszont tökéletessé változott.

A nem éppen átütő erejű siker nem szegte kedvemet, ma szélesmetéltet készítettem, méghozzá rucola-pestosat. Vagy rukólapesztósat.

A pesztót pár napja turmixoltam kesudióból, dióból, rucolából és olívaolajból.

A tésztát most fél kiló lisztből, 3 tojásból és 3 teáskanál pesztóból, 1 teáskanál sóval gyúrtam össze, és kis segítségem átküldte a gépen. Kicsit szárítottuk egy szék háttámláján, majd kifőztem a hosszú csíkokat, és összekevertem a következő raguval:
apróra vágott szalonnát, fél fej vöröshagymát kicsit megpároltam, rádobtam némi csíkokra vágott sonkát, felöntöttem két hámozott-darabolt paradicsom konzervvel, belenyomtam 3 gerezd fokhagymát, és negyed órán át hagytam fedő alatt rotyogni. Sóztam, jócskán megszórtam bazsalikommal, pár deka Grana Padano sajtot reszeltem bele, és már tettem is hozzá a tésztát.
Aztán megkóstoltam.
És megnyugodva álltam fel az asztaltól; emiatt nem kell magyarázkodnom.
Ja, és “jó szórakozás volt” – amint azt Zsófi megjegyezte.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. trinity says:

    Légysz, írd meg majd a tapasztalatokat, turpisságokat a géppel kapcsolatban…Vágyakozom egy hasonlóra, de ahogy látom, a gyakorlat nem hátrány! De másodszorra már sikerrel vetted az akadályt, gratulálok!!!

  2. Maimoni says:

    Beszámolok majd a tapasztalataimról, egyelőre túl sokat nem tudok mondani, de gyakorolni fogok szorgalmasan…

  3. Altair says:

    Nekem is van ilyen gépem, de még az életben nem használtam – szégyen-gyalázat. :o) Pedig a nagymamámmal ipari méretekben készítettük a száraztésztát – külön tésztaabrosza volt a kanapéra, ő ott szárította.A gyrosom nem puffadt fel üregesre, de kézzel kellett dagasztanom, mert elfelejtettem, hogy leégettem a habverő/dagasztógép motorját. :o) Szóval újrapróbálom majd, mert így is nagyon finom lett.

  4. Cicolány says:

    Milyen keskeny 🙂 vagy csak úgy látszik?Nekem majdnem dupla a szélessége,régebben használtam 25 dkg liszthez 1 tojást,mostanában nincs időm rá.

  5. Maimoni says:

    Nem túl széles, tényleg… Nekem inkább az a gondom, hogy pl. a szélesmetélt is kissé vastag. Azt pedig bizonyára nem lehet állítani. Kipróbálom ezt a verziót is, amit Te mondasz.

  6. Altair says:

    Ha nem akarod, hogy mindenképp hosszú legyen a szélesmetélt, akkor nagyikám úgy készítette, hogy a kinyújtott tésztacsíkokat egymásra rakta és keresztben felvágva olyan széles lett a metélt, ahogy mi szeretjük. (0,7×10 cm) :o)

  7. trinity says:

    Köszi, majd várom a kipróbált ötleteket!!!

  8. Cicolány says:

    A vastagságát lehet állítani rajta.Próbáld ki,gondolom a tiéden is lehet…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!