A nagy kedvenc – nem palacsinta, sem más édesség…



Valamilyen oknál fogva ez a Number 1. Ami tulajdonképpen nagyon jó, mert nincs szükség különösebb bűvészmutatványra az elismerő pillantások kivívásához. És most, hogy még mindig három gyerek van itthon – azért hétről hétre változó felállásban, de állandó tag Zsófika -, kívánságműsort tartunk ebéd-ügyben. Ez volt a kérés.

Fontos, hogy nem a töltött paprikáról, hanem annak butuska kistestvéréről, a paradicsomos húsgombócról van szó. Ha paprikába rakom a tölteléket, akkor fintorognak. Így nem teszem, egy-két paprikát egyszerűen belefőzök a mártásba.

Hozzávalók:

kevés olaj

3-4 ek liszt

1 üveg sűrített paradicsom

1 hámozott-darabolt paradicsom konzerv

1 hagyma

só, bors, kevés cukor

némi oregánó

1 gerezd fokhagyma

1 paprika

A gombócokhoz (kb. 20 db lesz):

70 dkg darált hús

3 marék rizs

2 tk só

bors

1 ek mustár

Köretnek:

1 kg krumpli, hámozva, darabolva megfőzve

Először is összekeverem a gombócok hozzávalóit, és állni hagyom. Aztán elkészítem a mártást.

Az olajon kissé lepirítom a lisztet (alig-alig, az égett liszt veszélyes anyagokat tartalmaz!), ráöntöm a paradicsompürét, a konzervet, belenyomom a fokhagymát, és felöntöm legalább 1 liter vízzel. Sózom, borsozom, oregánózom, kis cukor is mehet bele, illetve a megpucolt egész vöröshagyma, a csumájától megszabadított paprika. Amíg a mártás felforr, sorban formázom és dobálom bele a gombócokat (figyelem: minél nagyobbak, annál nehezebben főnek meg). Lefedem, és legalább fél órán át, de inkább 40-50 percig takarékon főzöm. Közben meghámozom, hosszúkás szeletekre vágom a krumplit, és sós vízben puhára főzöm.

Ennyi elég a sikerhez. Azért ez jó…

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »