Amint arról korábban beszámoltam, nemrég az Őrségben csatangoltunk családilag, és Bajánsenyén betértünk a Berek halászcsárdába, ahol nagyon finomakat ettünk. Én például vargányás hajdinalevest (ez látható a képen); olyannyira ízlett, hogy itthon megpróbáltam reprodukálni – abból, ami volt: fél zacskó szárított rókagombából.
Az egész zacskó volt 50 g, ezek szerint nagyjából 25 g gombával gazdálkodhattam. Úgy döntöttem, hogy por alakban adom a leveshez, mert eddigi tapasztalataim a rókagombával inkább erre ösztönöztek. Tehát egy tányérra tettem a zacskó tartalmát, és másfél percre beraktam a mikróba. Kivettem, hagytam hűlni, majd ellenőriztem: a gombák a nedvesség elpárolgásának köszönhetően törhetőek lettek. Ezután az aprítóban porítottam az egészet.
Aztán egy fej vöröshagymát megdinszteltem némi olajon, majd két teáskanál őrölt pirospaprikát tettem rá, gyorsan elkevertem, és azonnal felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a gombaport, és a szintén fél zacskó (25 dkg-s a zacsi) megmosott hajdinát, két gerezd összenyomott fokhagymát, sót, borsot. Nagyjából 25 percig főztem, amíg a hajdina meg nem puhult. Mivel jócskán magába szívta a vizet, higítottam, hozzáadtam két deci tejfölt, és elégedetten zártam el a gázt.
Talán még jobb is volt, mint az eredeti.
Főleg, miután meglocsoltam némi szarvasgombás olívaolajjal…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: