Mai Móni

Bevállalós raguleves – avagy a cékla asszimilációja

Érdekes átalakulásnak lehettem tanúja e leves készítése közben. Sokat vacilláltam rajta, hogy bele merjem-e tenni a többi zöldség közé a céklát, tudván, hogy olyan “ő”, mint a piros hetes: mindent visz. S bár szerintem csodálatos a színe, családom bizonyos tagjai megkóstolni se lesznek hajlandóak az ételt, ha az lilán néz rájuk a tányérból.

No de nem rohanok annyira előre.

Kezdődött a dolog azzal, hogy jó tartalmas levest szerettem volna főzni a másodikként elképzelt diós tészta elé, ezért mindent előszedtem, amit a hűtő zöldséges rekeszében találtam: egy póréhagyma, egy karalábé, egy zeller, egy cékla, egy jó nagy sárgarépa, hat darab csiperkegomba – a fekete- és a sima retektől ezalkalommal eltekintettem – akadt a kezembe. Hozzátettem egy lila,- és három gerezd fokhagymát.
Előző este beáztattam vagy négy marék babot, amit azért vettem meg, mert nagyon vicces formájú: úgy néz ki egy szem, mint egy kissé megnyújtott tic-tac. Ezt is a levesbe szántam.
Aztán még: fél kiló pulykamell felkockázva, és némi füstölt hús, egészen apróra vágva.
Hát ezek sorakoztak a konyhapulton.
Először is, a babot feltettem a kuktába főni, biztos ami biztos. Forrás után úgy húsz percig hagytam “pöszörögni”, ekkor elzártam a gázt.
Közben apróra vágtam a póréhagymát, és a szintén erre a sorsra jutott lilahagyma társaságában fonnyasztani kezdtem némi olajon. Később rádobtam a felkockázott pulyka-, majd a füstölt húst, az összenyomott fokhagymagerezdeket, a felaprózott gombát, és hagytam sülni-párolódni az egészet. Mikor a hús kifehéredett, ízesítettem két teskanál darált édes paprikával, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyi bőven ellepte. Ezt – mármint a vízzel való felöntést – a főzés során többször végrehajtottam.
Most jöttek szépen sorban a zöldségek: a répát karikáztam, és a leveshez adtam. A gyalummal julienne-re vágtam a zellert, és ezt is utána küldtem. És ekkor került sorra a cékla. Legyalultam; gondolkoztam, mérlegeltem, aztán egy merész mozdulattal beleborítottam, és vártam. A leves előbb rózsaszín, majd teljesen lila lett, gyönyörű volt. Csak megeszik valahogy, intéztem el egy vállrándítással, és a ropogós karalábét vettem kezelésbe, mint az előző kettőt, ezt is a gyaluval aprítottam fel. Mire sorra került, meglepetten láttam, hogy a leves visszaszelídült narancssárgára; a cékladarabok kifehéredtek, és a szín is eltűnt. Egyszerűen elvegyült a zeller, és a most beledobott karalábé között.
Döbbenet.
Magamhoz térvén hozáadtam a nagyjából megfőtt babot, és felöntöttem az egészet vízzel, megintcsak addig, hogy kényelmesen ellepje, s immár a célegyenesbe jutva, fedő alatt pároltam tovább az egészet. Sóztam, borsoztam, megszórtam a kezem ügyébe akadt zöldfűszerekkel (úgymint: petrezselyem, kapor, vízitorma, turbolya, metélőhagyma), némi őrölt római köménnyel. Hogy tartalmasabb legyen, adtam hozzá három marék gyufatésztát, és pár perc múlva 2 dl tejföllel behabartam.
És kész volt.
Szépen hagytam, hadd pihenjen fedő alatt.
Tálaláskor kis petrezselyemmel díszítettem. Fantasztikus leves lett. De még most is azon gondolkozom, hova lett a cékla színe?
Tudja valaki?

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Nahát, ez engem is érdekelne, mert én is szoktam levesbe céklát tenni, de az mindent pirosra fest, ami aztán úgy is marad! Nagyon rejtélyes! 🙂

  2. Maimoni says:

    Először a répára gondoltam – hogy talán “erősebb”… De aztán pont a könyvedben néztem, hogy a céklalevesbe te is teszel jócskán répát; igaz, nem egy céklához… Hát érdekes.

  3. Maimoni says:

    Kipróblom majd – úgysem rossz a zeller-cékla összeállítás…

  4. sedith says:

    Hmm, ez tényleg érdekes.:) Valami biztos “beszippantotta” a színét. talán a tészta? Vagy már előtte eltűnt? Én nagyon régen tettem céklát egy levesembe, de az is megfestett mindent. Mostanában főleg nyersen esszük, salátának. MAjd még benézek, hoyg lássam, sikerült megfejtenie valakinek a titkot?Üdv, Edith (Kalandok a konyhában)

  5. Maimoni says:

    Szia!A szín még a tészta előtt tűnt el, de teljesen nyomtalanul, vagyis semmin nem látszik, hogy volt valaha lila is. Én a zellerre és/vagy a répára gyanakszom.Egyébként a céklát mostanában és is nyersen készítem el salátának, óriási felfedezés, hogy így is ugyanolyan finom.:)

  6. Böbe says:

    hát a húsok!!! gondolom Eszter levese is húsmentes volt. puszi Böbe

  7. Maimoni says:

    Hú, Böbe, tényleg… Erre nem is gondoltam… Köszi!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!