Tegnap szép édesköményt vettem kedvenc zöldségesemnél, itthon pedig a kosárban szomorkodott lassan egy hete egy kiló narancs. És beugrott. A narancs, és az édeskömény ánizsos íze együtt fantasztikus lehet!
Keresgéltem a neten, és találtam narancsos-édesköményes salátákat különböző verziókban. Szimpatikus volt mindegyik, de én levest szerettem volna; mivel nem találtam, összeállítottam egyet “séróból”.
Hozzávalók:
1 édeskömény
1 nagyobb répa
4 alma
1 kiló narancs
barnacukor
fahéj
1 tojássárgája
1 kis doboz tejföl
A gombóchoz:
25 deka túró
1 tojás
4 ek búzadara
1 csipet só
2 ek porcukor
Az édesköményt, a répát, az almát megtisztítom, feldarabolom, és nagyjából egy liter vízben puhára főzöm. Időközben kifacsarom a narancsokat, mehet a lébe a gyümölcshús is, csak a fehér részek maradjanak ki, attól keserű lesz. A narancslét a leveshez öntöm, és amíg felforr, összekeverem a gombóc tésztáját a hozzávalókból.
Amikor ez megvan, botmixerrel pürésítem a levest, ízesítem cukorral, fahéjjal, majd – mivel az én túróm nagyon lágy, inkább krém volt – két kiskanál segítségével beleszaggatom a levesbe a túrós masszát. (Normál túróból egyszerűen csak aranyos kis gombócokat formálunk vizes kézzel.)
Nagyon lassú tűzön hagyom kb. 10 percig, hogy a dara megduzzadjon, és a gombócok, vagy ezúttal galuskák megfőjenek. Ha készen vannak, kihalászom őket a levesből, mert azt még legírozni kell. Bár e művelet szabály szerint tejszínnel és tojássárgájával történik, ezúttal tejfölt kevertem össze tojássárgával, kis vízzel higítottam, beleöntöttem a levesbe, gyorsan elkevertem. Legírozás után már nem szabad forralni, mert a tojássárga kicsapódik, “ikrás” lesz a leves, viszont a forrpont közelébe el kell jutnunk, hogy érvényesüljön a sűrítő hatás. Figyelünk tehát, és minden érzékünket élesre állítjuk a siker érdekében.
A végén visszateszem a gombócokat a levesbe, innen tálalom majd az egészet melegen.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Örülök, hogy megmaradt az édeskömény a konyhádban! 🙂
Ó igen, nagy kedvenc lett!:))
Még sosem próbáltam, de kéne..
Menyire ánizsos ízű? nagyon? Melyik zldségfélére hasonlít állagra ízre illatra.. Kicsit olyan mint egy ánizsillatú retek? mármint natúr állapotban.. Vagy mint a zeller?
Úh, Dorka, jó kis kérdések… Jó, mondjuk legyen ánizsízű retek. De semmi csípősség és az ánizsíz is halovány. Enyhe déjá vu-érzés szoptatós tea miatt. A levesben alig érezni, a narancsíz dominál. Érdemes kipróbálni. Nekem az első találkozásom az édesköménnyel nemrég történt, ananásszal összeturmixolva ettem – nagyon jó!!
Hmm… és mi van azzal a határidős munkával..?:))))
Köszi!Hétfőig kaptam haladékot:)