E recept eredetijét Lajos Mari és Hemző Károly 99 egytálétel című könyvében találtam, csupán apróbb módosításokat hajtottam végre rajta. Éreztem, hogy sikere lesz, és lám, alig bírtam megmenteni három szeletet a fotóhoz.
A könyv egyébként a következőképp került hozzám: másodikos Bence fiamék minden hónapban látogatást tesznek a gyerekkönyvtárban, magyaróra keretében. És olyankor Bence mindenkinek választ valamit. Nekem, látva egyre lelkesebb gasztronómiai érdeklődésemet, ezt a szakácskönyvet hozta. Hát nem aranyos?
Hozzávalók
a tésztához:
20 dkg liszt
1 tojás
1 tk olaj
1 tk citromlé
só
a kenéshez 1 tojás
A töltelékhez:
1 nagy póréhagyma
20 dkg főtt sonka (nekem a hétvégi sóletből maradt főtt-füstölt pulykacomb)
sonkaszeletek (felvágott)
2 tojás
15 dkg sajt (trappista például)
só, bors, szerecsendió, őrölt és egész kömény
A tészta hozzávalóit némi langyos vízzel összegyúrtam úgy, hogy nyújtható, közepesen kemény tésztát kaptam, majd egy órát pihentettem.
Ezalatt megtisztítottam és apróra vágtam a póréhagymát, kis olajon lassan párolni kezdtem; közben felvágtam a pulykahúst, szintén apróra, ezt is hozzáadtam. Öntöttem alá egy kis vizet, és úgy negyedórát pároltam – amíg az összes víz elpárolgott, és a hagyma is megpuhult. Elzártam alatta a gázt, és felvertem a két tojást sóval, borssal, kis őrölt köménnyel, reszeltem bele jócskán szerecsendiót, majd 15 dkg sajtot is. Összekevertem, és visszatértem a tésztához.
Jól lisztezett deszkán kinyújtottam egészen vékonyra, téglalap alakúra, és leraktam sonkaszeletekkel úgy, hogy a széleken kb. 5 centit üresen hagytam. A sonkaszeleteken szétterítettem a pórés tölteléket, erre pedig rásimítottam a sajtos tojásokat. Feltekertem, és előmelegített, 180 fokos sütőben 35 perc alatt megsütöttem.
Úgy tíz perc múlva szeleteltem, mindenki örömére.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Húú, ezt kipróbálom, nagyon jó lehet!
Nagyon jó, és még az is megette, aki amúgy nagyon gyanúsan szemléli, sőt, általában ki is piszkálja az ételekből a zöldet, időnként a pirosat… na meg a feketéset(gomba), és a sárgát (kukorica) – ez utóbbiak ebben ugyan nem voltak, de akár lehetnének is. Úgy is érdemes lenne kipróbálni.
Ínycsiklandóan jól néz ki!:)