Mai Móni

Füstöltsajtos tönkölykenyér

Egyre többet játszadozom a kenyérsütéssel.

Főleg, amióta egy közeli bioboltban szerzem be az ott, helyben őrölt lisztet. Csodálkoztam, hogy csak tönkölylisztet tartanak – abból viszont teljeskiőrlésűt, réteslisztet és fehéret -, mire a tulaj hölgy felvilágosított, hogy kizárólag ezeket használják: a tönkölyliszt tulajdonságai ugyanis sokkal jobbak, mint a sima búzaliszté – akár teljes kiőrlésű az, akár nem. A tökölybúza a közönséges búzához képest mintegy ötször annyi hasznos anyagot tartalmaz, mert a liszttest-korpa aránya jóval kedvezőbb bármely társához képest.

Nos, mostanában csak ezeket a liszteket használom. Korábban sokat kísérleteztem türelmes családomon a teljes kiőrlésű búzaliszttel, mígnem aztán nyomatékosan megkértek: ne erőltessem. Nem ízlik.

A tönkölyliszttel azonban más a helyzet. Nem lesz olyan nehéz a tészta tőle, mint közönséges társától, gyakorlatilag fel sem tűnt enyéimnek, hogy egészségesebb kenyeret kapnak. A biztonság kedvéért persze egyelőre nagyjából fele-fele arányban keverem a teljes kiőrlésű és a fehér tönkölylisztet, és nagyon finom.

De amint mondtam, próbálkozó kedvemben vagyok mostanság, úgyhogy tegnap egy hirtelen ötlettől vezérelve téglalapra nyújtottam, megszórtam 10 dkg reszelt karaván sajttal, majd feltekertem az amúgy jól bevált kenyértésztát, és nem formában,vagy jénaiban, hanem csak úgy, önnön henger-mivoltában tettem sütőlapra, és sütöttem 210 fokon 50 percig. Biztos ami biztos, vízzel félig töltött tepsit is toltam alá, hadd növekedjen szépen gőzben. Szerintem az eredmény önmagáért beszél.

A tészta receptje (pontosan dekára nem tudom megmondani, szemre mérek; a lényeg, hogy nem ragacsos, hanem szépen gömbölyödő, rugalmas tésztát kapjak):

3,5 dl víz
25 dkg fehér tönkölyliszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
csipet aszkorbinsav
kb. 20 dekányi “öregtészta” (az előző kenyérsütésnél, a dagasztás után kivett tészta)
2 ek olívaolaj
1 nagymérő (két teáskanál) só
1 kismérő (1 kávéskanál) cukor

Így teszem a kenyérsütő gépbe, és hagyom, hogy a gép kb. félórán át dagassza a tésztát. Ha túl kemény, vizet, ha túl ragacsos, lisztet adagolok még hozzá. Amikor szép, egynemű, rugalamas a tészta, lekapcsolom a kenyérsütőt, kiveszem az öregtésztának szánt 20 dekás darabot,és a hűtőben tárolom felhasználásig, a maradék részt kelni hagyom – legalább 2-3 órán át, de akár sokkal tovább is. Minél tovább kel, annál jobb íze lesz a kenyérnek. Amikor megfelelőnek ítélem, lisztezett deszkára borítom, átgyúrom, formázom a tésztát, és 40 fokosra langyosított sütőben még kb. 1 órát hagyom kelni. Ezután sütöm meg. Kenyér esetében 50 perc kell, zsemlénél, egyéb péksütinél 15-20 perc szükséges.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Limara says:

    Szia! Néz be hozzám, küldtem neked meglepetést!

  2. barat eva says:

    Nagyon jól néz ki, én is szívesen megkostolnám. Mi csak ketten vagyunk most a lányommmal, így nem sokat szórakozom a főzéssel és a sütéssel…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!