Ebédre gyrost!

A gyros pitatésztája.
Hihetetlenül egyszerű, a belevalók pedig kikerülhetnek a hétvégi maradék húsok köréből, de frissen sütni sem nagy mutatvány (csíkokra vágni, fűszerezni, olívaolajon megsütni), ezt aztán tetszés szerinti zöldségekkel, fokhagymás-joghurtos, vagy épp chilis öntettel egészítjük ki.
Szinte mindenki szereti, és bizony nem nagy anyagi ráfordítással a leírt recept szerint 7 gyrost készíthetünk.
Tehát, a tészta (Limara szerint):
3 dl langyos víz
3 dkg friss élesztő
1 tk cukor
50 dkg iszt (Limara Graham lisztet ír, nekem csak sima volt itthon, azzal is tökéletes)
2 tk (1 nagymérő) só
2 ek olívaolaj
Az élesztőt először felfuttattam a vízben, majd a kenyérsütőben összekevertettem a tésztát, arra figyeltem, hogy lágy legyen (persze formázható). 40 perc alatt jócskán a duplájára kelt, ekkor hét gombócot formáztam a tésztából, és egy konyharuha alatt 10 pecig pihentettem. Kinyújtottam a gombócokat nagyjából 15 cm átmérőjű, 3-4 mm vastag körökre (nem mértem vonalzóval…), és újfent pihentettem őket, ezúttal 30 percig. Közben a sütőt 220 fokosra melegítettem, majd a rácson két adagban megsütöttem a tésztakarikákat kb. 8 perc alatt. A sütőben szépen felpuffadtak, és ahogy aztán levágtam a tetejüket, gyönyörűen tasakot formáztak, meg lehetett pakolni zöldséggel, fűszerezett husival.
Ui.: Nem szabad barnásra sütni, mert akkor megkeményedik, és kireped!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)