Balatoni koripálya, és egy melengető leves

Befagyott a Balaton. A bátrabbak (vakmerőbbek?) már négy-öt napja rámerészkedtek a jégre, mi vasárnap próblkoztunk először. Leleményes nép vagyunk mi, magyarok, tudjuk, a bürokrácia útvesztőiben lassan őrölnek a malmok (huhh, micsoda kép…), így már meg sem várjuk a jegyző ítéletét arról, hogy most biztonságos-e vagy sem, ha huzamosabb ideig nem szakad be jég az első próbálkozók alatt, megindul a nép. A strandra ugyan úgy kell bemászni, de ez még az idősebb korosztályt sem riasztja vissza. Pár nap múlva, amikor az ítészek is legálissá teszik jégpályát, megnyitják, és este is kivilágítják a kijelölt területet.

Családilag ott tartunk már, hogy a két nagyobb gyerek kezd önjáróvá válni: barátnőkkel, barátokkal, osztálytársakkal bonyolítanak programokat sokszor. Ők suli után meg is indultak a strandra, csak a két kisebb maradt ránk. Könyörögni is kezdtek, hogy menjüűűűűűűűűűnk, léééééégysziíííííííííííí…

Megadtuk magunkat. Én a partról kibiceltem, mivel Bálint lenyúlta a korcsolyámat: a sajátjába már nem fér bele a lába. Az enyémbe is alig.

Bence relatíve üzembiztosan korcsolyázik, Apa bevállalta Zsófika oktatását. Nekem maradt a fényképezés, ami közben majd’ megfagytam.

Jól is esett ezek után az a lélekmelengető édesköményleves, aminek alapötletét egy regényben olvastam, azóta ott motoszkált az agyamban valahol…

Hozzávalók:

1 édeskömény

3 szál újhagyma

1 kaliforniai paprika

1 nagy répa

2 közepes krumpli

só, bors, borsikafű, kevés sáfrány, petrezselyem, lestyán, reszelt szerecsendió

A kaliforniai paprika csumáját kiszedem, húsát négy részre vágom, hogy szépen beférjen a kis grillsütőbe, és meggrillezem, hogy a héja feketedjen kissé. Ekkor letakarom egy nedves konyharuhával pár percre, majd lehúzom a héját.

Az újhagymát felkarikázom, kevés olajon kicsit dinsztelem. Rádobom a megtisztított, felkockázott édesköményt, a felkarikázott répát, a kockára vágott krumplit, a kaliforniai paprika húsát. Kicsit hagyom, hadd forrósodjon át az egész, majd felöntöm annyi vízzel, hogy jócskán ellepje, és beleteszem a sót, a fűszereket. Amikor a zöldségek megfőnek, megjáratom az edényben a botmixert, és eredetileg 2 dl tejszínnel kellett volna felönteni, de az nem volt: fél liter tejjel higítottam a levest, összeforraltam, és petrezselyemmel a tetején tálaltam.

Nagyon finom, és hamar készen van!

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »