Mai Móni

A karácsony, logisztikailag

Anyámra nem emlékszem, mennyit robotolt a konyhában 24-én.
Az anyósomra viszont igen.
Meg is fogadtam: soha, soha, soha nem áldozom fel magam a karácsonyi főzőcske oltárán, nem bonyolódom bele a különböző nyakatekert receptek végrehajtásába, hogy aztán negyed óra alatt így is, úgy is eltűnjön az egész. Én meg csak lerogyjak holtfáradtan.

Ezt sok éven át úgy oldottam meg, hogy rántott halat, vagy hasonló félórás ételeket szervíroztam – és senki nem reklamált bonyolultabbért -, bejglit meg vettünk. Úgy három-négy éve Pestről, a Daubnerből hozta Emberem, nagyon drágán, de az aztán olyan…!
Idén azonban – a gasztrobloggerség kötelez – sikerült egész komolyan kitennem magamért. De szem előtt tartottam: 24-én nem fogok megszakadni.
Tehát, húslevest főztem, még tegnap, illetve előkészítettem a Jamie Oliver féle vajastésztába burkolt töltött csirkemellet. Ma csak betekertem leveles tésztába, és 35 perc alatt megsütöttem, és hagymás törtburgonyát készítettem hozzá.
Ja igen, biztos ami biztos, tegnap beáztattam a babot és a csicseriborsót, és reggel feltettem főni egy nagy adag sóletet.
Sütifronton tegnapelőtt elkészítettem a flódnit, tegnap a mézes sütiket, és életem első bejglijét: mondtam a férjemnek, idén megpróbálom! És, kérem, azt kell mondanom, ha a kis kirepedést nem nézzük (szeletelve nem is nagyon látszik) felveszi a versenyt a Daubnerével! A receptet a neten találtam, nagyon egyszerű, a flódni után meg egyenesen gyerekjáték.

Mákos bejgli lett csak, mivel a diótöltelék elfogyott…

Hozzávalók:

50 dkg liszt

25 dkg vaj

1 tojás

2 tojássárga

1 dl tej

3 ek. cukor

2 dkg élesztő

Töltelék:

70 dkg darált mák

40 dkg cukor (ez szerintem kicsit sok)

citromhéj

4 dl fehérbor

fahéj

mazsola

2 dkg vaj

baracklekvár

A fehérbort fahéjjal, 25 dkg cukorral, a reszelt citromhéjjal, mazsolával felfőzöm, hagyom, hogy az alkohol elpárologjon. Beleöntöm a mákot, és annyi lekvárt teszek hozzá, hoyg jó sűrű maradjon a töltelék. Félreteszem hűlni. Hidegnek kell lennie, mire a tésztába kerül.
A tésztához a hozzávalókat a tejjel kezdve a kenyérsütőgépbe dobáltam, és összekevertettem vele, úgy 20 perc alatt. Két cipóra szedtem, és egy kicsit békén hagytam. Utána két nagy téglalapot nyújtottam, megkentem a töltelékkel őket úgy, hogy a széleken, és aztán a végén maradjon két-három centi üres tészta. Feltekertem, úgy, hogy mindig behajtottam a tekercs szélét, negy kifolyjon majd a töltelék. Megkentem tojással, és egy órára hútőbe tettem.
200 fokra előmelegítettem a sütőt, kivettem a bejgliket a hűtőből, és lekentem tojásfehérjével, ettől lesz márványos.

Ha jól emlékszem, 35 perc alatt sült meg.
De kirepedt.
Erről viszont azt írta valaki egy fórumban:
“Ne keseredjetek el, ha kireped a bejgli! A “tisztességes” bejgli az kireped. Tisztességes bejglinek pedig azt nevezi a családunk, amiben nagyon sok a töltelék. Hiszen a szabályok között (a tölteléket hidegen kell rákenni, a tepsiben villával meg kell szurkálni, stb. ) szerepel az is, hogy ne legyen benne túl sok a töltelék. Na de nálunk a töltelék sose lehet TÚL SOK. . . “

Ámen.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!