A kenyér, ami nem jött össze…

A híres no knead bread, vagyis a dagasztás nélküli kenyér.

Ami mindenkinek sikerül.

Tulajdonképpen sikerült nekem is. Finom, jó a textúrája, konzisztenciája.

Csakhogy.

Vésővel és kalapáccsal kell kiszedni a jénaiból, úgy beleragadt.

Doctor Pepper sillabuszát követtem, ami, ahogy néztem, sokaknál előfordul, mint bevált recept.

Vagyis:

egy 2,4 dl űrtartalmú csésze

3 csésze finomliszt (a harmada lehet teljes kiőrlésű liszt)

1 1/4 tk só

1/8 kocka friss vagy 1/4 tk porélesztő

szűk 1,5 csésze víz (nyáron hideg, télen langyos), de Pepper szerint 1,25 csésze víz is elég

Este kevertem össze, és aztán reggel örömmel láttam, bizony buborékos a teteje, ahogy kell. Délután lisztezett deszkára öntöttem, összehajtogattam, és hagytam még két órát kelni.

Aztán gondolkodóba estem.

Nincs olyan kerek tálam, amit le tudok fedni, és sütőbe is tudok tenni. A megfelelő méretű edényeim mind oválisak. Így aztán az átborításnál már történt egy kis malőr, mivel a tészta, folyóssága okán szabályszerű kör alakban terjeszkedett a kelés során. Oválisba átfordítani tehát nem igazán tudtam anélkül, hogy a tál szélét össze ne maszatoljam.

Sebaj, toltam a sütőbe, és összesen egy óra alatt (fél óra lefedve, fél óra fedél nélkül) szépen meg is sült.

Aztán vártam, láttam, hogy nem bírom megmozdítani, de bíztam abban, hogy ha kihűl, hagyja magát. Hát nem.

Most tehát véssük a kenyeret, nagyon finom, mondják a gyerekek, miközben három darabban adagolok ki nekik egy szeletet. Ebből nem lesz szendvics reggelre. Gyorsan sütök pár zsemlét, aztán holnap újra megpróbálom.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »