Azt a teremburáját, hát hiába keresgélek, csak nem akadok a nyomára.
Kanadában élő barátnőm említette a minap, hogy ő aztán olyan finomat még életében nem evett, mint a zsázsás csirke. “Az elkészítése nagyon egyszerű: egy jó csomó friss levél a hasba, sózni a csirkét és sütni, mint máskor! Nem tudom, mit csinál a zsázsa: talán varázsol!” – írta Eszter.
Nekiindultam a zsázsavadászatnak. “Alig van illata; friss levelek, itt jégben árulják” – ennyit tudtam meg még, úgyhogy kicsit utánaolvastam. A Házipatika ezt írja:
“A keresztesvirágúak családjának zsázsa nemzetségébe tartozó kerti zsázsa (Lepidium sativum) Európa-szerte ismert, termesztett, étkezésre is felhasznált növény. Számtalan néven szerepel a népnyelvben és a kertészeti irodalomban (például: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű). Előfordul, hogy zsázsa néven összekeverik más hasonló növénnyel, például a vízitormával (Nastutium officiale). A hazánkban is honos kerti zsázsa az angol garden cress, a német Kresse, az orosz kressz-szalát, az olasz crescione, a szlovák zerucha siata néven ismert növénynek felel meg. Eurázsia déli, illetve Afrika északi részein az emberi történelem kezdete óta ismerték, fogyasztották mint salátának való, illetve fűszer- és főzeléknövényt. Néhány ókori szerző tanúsága szerint a rómaiak afrodiziákumként, a nemi gerjedelmet elősegítő szerként tartották számon, ami nem igazolható ugyan, de annyi bizonyos, hogy a népi gyógyászatban a későbbiekben is általános erősítő, vértisztító, vérképző, légzőszervi hurutcsökkentő hatást tulajdonítottak neki.
A friss levelek íze kellemes, enyhén csípős, kicsit a mustárra vagy a tormára emlékeztet (nem véletlenül kapta a népnyelvben az ezekkel rokon neveket), ami a benne lévő mustárolaj-glükozidának, a glükotropeolinnek köszönhető. A növény baktériumölő, ún. fitoncid anyagot is tartalmaz. Jelentős C-vitamin tartalmán (30 mg/100 g) kívül karotint, B-vitaminokat továbbá jelentős mennyiségben különböző ásványi sókat, elsősorban káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, jódot és vasat tartalmaz.
A zsázsa 5-6 cm-es hajtásait, tehát a szikleveleit illetve a legelőször megjelenő 2-3 levélkéjét fogyaszthatjuk nyersen, salátákba, szendvicsek ízesítőjeként, és párolt húsok, zöldségek mellé. Mártás, leves is készíthető belőle, teának is főzik. A teljesen kifejlődött növény levelei már élvezhetetlenek, rágóssá válnak.”
Ha valaki tudja, hol lehet zsázsához jutni, könyörgöm, ossza meg velem e tudást!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Ha látok valahol szólok. Viszont magot nagyobb mezőgaszdász boltokban lehet kapni. Néhány nap alatt kicsírázik és két hét múlva folyamatosan lehet szüretelni.Még ezt találtam:http://www.bioszallito.hu/Bio-geo-zsazsa-csiraztatasra?termek-2443
Én is havonta csíráztatok zsázsát, magot veszek, egy hét múlva már ehető. Majonézes tojásba is isteni, és mustáros csirkéhez is.
Én szoktam csíráztatni, kicsit csípős ízű, kenyérrel esszük.
Köszönöm mindenkinek!Úgy tűnik, ebből valóban magot érdemes inkább venni, úgyhogy azt teszem… Még legalább három hétig nem fogom tudni, milyen az a zsázsás csirke…
és ez biztos, hogy zsázsa, mármint az kell bele?valahogy nem bírom elképzelni, hogy egy marék zsázsa akármit is kezdene a csirkével. Frissen, meg levesbe jellegzetes étel, de valahogy nem egy fűszerező típus.
Kertészboltokban, de a nagyobb élelmiszerboltokban is van mag, azon a polcon ahol a virághagymákat tartják. Én is csíráztatok, főleg télen, két zacskóból is rengeteg lesz, a csípőssége miatt lassan fogy. 3-4 nap alatt kicsírázik. Sima szendvicsre téve is isteni!
Ti is törlőpapiron csíráztatjátok,vagy van jobb ötlet?Köszi?
Emeletes műanyag edényekben, minden bioboltban lehet ilyemsit kapni.
Orsi!A barátőm is azt mondta, hogy amúgy a zsázsából nem nézte volna ki, hogy ilyen ízt ad a csirkének. Merthogy ő sem ismerte, mint fűszernövényt.Köszi mindenkinek!Ja, ma már néztem egy mezőazdasági boltban… Azt mondták, jöjjek vissza jövőre, akkor jönnek úabb vetőmagok…:)))))
Ne vetőmagboltban keresd, biobolt inkább. Esetleg nagyobb áruházak hűtőpultján szokott lenni csíra, de az inkább: szója, káposzta meg ilyenek…..
Amit a képen mutatsz, nem az, amit itt veszünk. Amint tehetem, lefényképezem és küldök képet.Ja, és a csirke hasán a bőrt be kell varrni. Rengeteg levet ereszt és a szósz is álomjó!
Küldök képet, mert amit Te mutatsz, az nem biztos hogy az, amiről én mesélek. Ja, és a csirke hasán a bőrt be kell varrni!!!!
Ó, köszi!