Mai Móni

Rugelach, az abbahagyhatatlan

Nemrég egy ismerősöm megért, hogy süssek neki rugelachot, vagy ahogy ő mondta, rugelát, és én emlékeztem, hogy karácsony, pontosabban hanuka közeledtével egyre több kis töltött kifli jelenik meg recepttel és fotóval a blogokon, különösen a zsidó hagyományokkal foglalkozókon. Mert a rugelach zsidó sütemény, egyes források szerint Lengyelországból indult el világhódító útjára. Érdekessége, hogy a tésztájában jó zsíros krémsajt van, továbbá ugyanannyi vaj, amitől a tészta sokáig puha marad, a rengeteg zsiradék nem engedi megkeményedni.  a9

Hozzávalók 48 darabhoz (kevesebbnek neki se álljatok):

40 dkg krémsajt (Philadelphia, vagy ahhoz hasonló – én a Lidl-ben veszem ezt a típusú dobozos sajtot)

40 dkg vaj

50 dkg liszt

10 ek porcukor

1 kk só

A töltelékhez:

lekvár, dió, aszalt gyümölcs, csoki…

A kenéshez:

1 tojás

fél dl tej

csipet sóval felverve

+fahéjas kristálycukor a szóráshoz

  1. A vajat és a sajtot robotgéppel összedolgozzuk, mehet bele a porcukor is, keverjük jól ki. Ekkor adjuk hozzá a lisztet és a sót, a vége felé kézre kell váltanunk a gépről, és gyúrjuk szép nagy gombóccá a tésztát, ha nagyon ragad, kevés liszttel szórjuk meg, hogy jól tudjuk gömbölyíteni. 1 órára tegyük hűtőbe, mert különben nem fogunk tudni bánni a tésztával. Az idő leteltével elővesszük a tésztát, négy buciba osztjuk, az elsőn dolgozni is kezdünk – a többi mehet vissza a hűtőbe. Amelyik maradt, azt a gyúrólapon kilapítjuk.

a1Aztán kinyújtjuk egy nagy körré.

a2A kört felosztjuk negyedekbe, majd minden negyedet három cikkre, így kapunk 12 háromszöget.

a3A háromszögekre kenünk tetszés szerinti lekvárt – én szilvalekvárt használtam, friss, most főztem -, és megszórjuk dióval. A tölteléknek számtalan variációja lehet egyébként, a csokitól az aszalt gyümölcsökig.

A háromszögeket felcsavarjuk az alább látható módon.

SAM_3156A kifliket tepsire sorakoztatjuk, és dolgozhatunk a többi bucival ugyanígy. Egy nagy gáztepsire ráfér 24 kifli, így ha ennyivel megvagyunk, kenjük le a rugelachokat tejes tojással.

a5…és szórjuk meg fahéjas kristálycukorral. Mehetnek a sütőbe 180 fokon 25 percre, amíg szép pirosak nem lesznek.a6

Mondjuk ilyenek.

a8

a10A receptet még egyszer régen Mautner Zsófi blogján találtam.

Gyertek a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni...

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kardos István says:

    Nem is gondoltam volna, hogy ezt a sütit lekváros kifli néven készítem régóta. 🙂
    Még a recept is majdnem megegyezik csak a mennyiségek eltérők.
    A család nagyon kedveli.
    Hétvégén ezt is kipróbálom!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!