Mai Móni

Az igazi Friedmann – avagy epres sajttorta némi kiegészítéssel

Az igazi Friedmann nem olyan, mint az igazi Trebitsch, nem, egy sütiről van szó.
Néhány bejegyzéssel ezelőtt ismét megemlítettem, hogy az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem úgymond világi (vagyis nem a rabbiképző), kultúrtörténész szakának hallgatója voltam. Bár az oktatóink a legkiválóbb hazai tudorok közül kerültek ki (Popper Péter, Veres András, Pelle János, Gábor György, Schőner Alfréd, Haraszti György, Ungvári Tamás), a legtöbbet padtársamtól, Sanyitól tanultam.
Talán nem bánja, ha annyit elmesélek róla, hogy miután a ’60-as években befejezte a középiskolát, azonnal vállalkozni kezdett – az ország egyik első maszekja volt. Hihetetlen pályafutásának újabb és újabb meglepő fordulatait mesélte el hétről hétre, amikor az órák közti szünetekben kávéztunk.
Évtizedeken át hajtott, dolgozott, küzdött, egy valamit nem igazán akart soha: tanulni.
Azt 54 évesen kezdte el. Ahhoz képest viszont ma már oktat azon az egyetemen, ahol együtt voltunk diákok.
Élettapasztalata, tanácsai sokat segítettek nekem, sőt, a blogomat is figyelemmel kíséri, időnként megdicsér, vagy éppen lehord – de mindig őszinte. Éppen ezért is ígértem meg neki, hogy egyszer egy süteményt elnevezek róla.
Eljött az idő: ezt az epres sajttortát méltónak találtam. Bár áfonyával még inkább Sanyihoz
illőnek éreztem volna, mivel azt most nem kaptam, gondoltam, eperrel is nagyon jó lesz. És úgy fogom hívni, hogy Epres Friedmann.

Egyébként az elkészítése nagyon egyszerű.
A hozzávalók:
30 dkg (kicsit kevesebb, mint másfél guriga) Győri Édes zabkeksz
10 dkg vaj
15 dkg csoki
1,5 dl tejszín
1 doboz (20 dkg) natúr krémsajt
2 dl tejszín
kb. 50 dkg eper
átlátszó tortazselé a tetejére

1. A zabkekszet ledaráljuk, összekeverjük a vajjal, és 29 cm átmérőjű (én ekkorában készítem, ikeás) piteformában egyenletesen elrendezzük úgy, hogy végig a peremet is fedje a keksz. 180 fokos sütőben 12 percig sütjük, majd kivesszük, hűlni hagyjuk.
2. A csokit összeolvasztjuk (én mikróban) a tejszínnel. Úgy szoktam, hogy egy bögrébe tördelem a csokit, ráöntöm a tejszínt, és kb. másfél percre teszem a mikróba – a tejszín felforr, de ne fusson ki… Utána már csak keverem, amíg a csoki és a tejszín tökéletesen nem elegyedik. A keveréket a kekszalapra öntöm, kihűtöm.
3. Felverjük a tejszínt 2 ek cukorral, majd hozzáadjuk a krémsajtot. Eloszlatjuk a csokin.
4. Az epret felszeleteljük, szépen elrendezzük a sajtos krémen, majd befedjük a leírásnak megfelelően elkészített tortazselével.

Ez a torta tökéletes, nagyon finom. El is küldtem a fotóját Sanyinak, és megkérdeztem, nevére venné-e, mert úgy gondoltam, róla nevezném el.
A következő választ kaptam:

Most jöttem haza Angliából, ahol csodálatos scone-okat és pie-okat ettem. Hazaérve ilyen jó hír még nem fogadott. Megtisztelsz. Ha megtennéd még, hogy a tetejét megszórod csokiforgáccsal (keserű),  mentalevéllel, és a torta közepére egy nagy fehér habcsókot ültetnél, amire reszelt citromhéj kerülne, és elszórtan némi színes robbanócukorkák sunyítanának a habcsók redőiben, és végül az egész közepén szív alakú kandírozott körte trónolna félig csokiba mártva. Mindezek az összetevők, úgy gondolom, jól tükröznék azt a laza visszafogottságot, a környezetbe simuló szerénységet, a hatalmas, az egész világot befogadó óriási szívet, a habcsókhoz illő fehér lelkületet és a kirobbanó formát, mely metaforákkal engem jellemezni szoktak úgy jó-, mint rosszakaróim. (Természetesen az egészet locsold le jól citromlével, nehogy azt higgyék, az élet csupa habostorta.) Köszönöm.

Hát ilyen az igazi Friedmann.

Gyertek a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni...

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tekla says:

    Gyááá!! Lennék a padtársa!!:)))

    A tortáért megőrülök, megnézem mennyi most az eper és ha nem kapok infarktust, belevágok:) (a citromos jó lett, csak a citromléből kellett nekem kevesebb, biztosan extra lédús példányokra bukkantam)

    Fehércsokival szentségtörés ezt elkövetni? Nekem az eperhez nem nagyon megy a sima csoki, csokiszökőkutaknál is értetlwnkedni szoktam az epres pálciká láttán.

  2. Maimoni says:

    Tekla, próbáld meg fehér csokival, aztán mondd meg, milyen… Rossz nem lehet.

  3. A levél elején még szorgalmasan elkepzeltem, mit, hova, hogyan kell szórni, tenni, rakni, aztán lassan kezdett leesni, hogy nem komoly 🙂 pedig én milyen rendes voltam 🙂

  4. Tekla says:

    Sanyi nem ír véletlenül blogot? Szívesen olvasnám őt is:)

  5. Maimoni says:

    Sajnos nem. A facebookon megosztja gondolatait időnként.:)

  6. Eszter says:

    Elkészült!
    Gyors és nagyon finom!! A csokikrém részét kicsit beszívta a kekszes alap, lehet nagyon meleg volt még krém, mikor rákerült az alapra.
    Neve sajnos nem fog így megmaradni (minden tiszteletem a névadó úrnak), mert gyerekeknek megjegyezhetetlen, pedig hát egy ilyen sütit emlegetni és újra kérni kell!

  7. Maimoni says:

    Eszterm köszi:) Akkor nevezzétek Sanyinak…

  8. Gabriella Riz says:

    A torta fantasztikus!!! 🙂 Hálás vagyok a receptért, bővült a kedvenceink listája!
    Bár némi változtatást kénytelen voltam eszközölni. Így augusztus végén az epernek sajna már nincs szezonja. Itthon csak mélyhűtött áfonyánk volt még egy kisebb adag, plusz szombat este 8-kor már csak mélyhűtött dolgokhoz jutottam, vettem egy kis mirelit szedret. A kiolvasztás után azonban eléggé hervasztó volt a gyümölcsök látványa, így inkább a mascarponéhoz kevertem jó részüket. (Kicsit tartottam attól, hogy túlságosan ellágyítja a krémet, de szerencsére még a vághatóság keretein belül maradt a dolog. Bár meg kell jegyezni, hogy 250g-os krémsajtot vettem, s az egészet fel is használtam, hozzá pedig 2,5 dl tejszínt habfixálóval kevertem, hogy legyen némi tartása.) Az olvasztásból felfogott gyönyörű, sötétlila levet felhasználtam a zselé készítéséhez. Szerencsére a tetejére kaptam friss, zamatos szedret, így látványra is bebiztosítottam.
    Ez még belefér a Friedmann kategóriába? 🙂
    Egyébként pedig minden tiszteletem a torta ihletőjéé, valamint a megálmodjáé 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!